БЕРЛИН – Заплануваното от Европейската централна банка (ЕЦБ) премахване на банкнотите с номинал от 500 евро в най-оптимистичния вариант ще струва половин милиард евро, но най-вероятно сумата ще стигне 1 милиард, пише в. “Франкфуртер алгемайне”.

Изданието се позовава на сигурен източник, участващ в преговорите по изваждането от обращение на 500-те евро между ЕЦБ и националните банки, които имат лиценз да печатат банкноти в евро.

През февруари т. г. ръководството на ЕЦБ обяви, че е взело принципно решение за отмяната на банкнотите с номинал 500 евро, но окончателно такова ще се вземе след обстоен експертен анализ. Аргументът на ЕЦБ e, че такива банкноти се използват предимно при престъпна дейност и главно при пране на пари. Лично президентът на ЕЦБ Марио Драги застана зад инициативата и продължава да е на същото мнение. Директорът на направление банкноти Ив Мерш обаче е скептичен.

Председателят на германската национална банка – Бундесбанк, Йенс Вайдман също изрази опасения:

“Би било фатално, ако гражданите добият впечатление, че с премахването на банкнотата с номинал от 500 евро започва постепенното премахване и на плащанията в брой.”

Такава идея се зароди на тазгодишния икономически форум в Давос.

Защо изваждането от обращение на банкнотите с номинал от 500 евро би излязло скъпо?

Най-голямото перо ще е печатането на огромни количества банкноти, обяснява източникът на “Франкфуртер алгемайне”. В момента в обращение са 600 милиона банкноти от по 500 евро. Те трябва да се заменят с милиарди банкноти от по 100 и 200 евро, като отпечатването им трябва да стане в кратки срокове. По груби изчисления в най-оптимистичния вариант само печатането ще струва 500 милиона евро. Наред с това трябва да се изземат всичките 600 милиона банкноти с номинал от по 500 евро и те да бъдат унищожени.

Очакваните разходи са сериозно изпитание на националните банки. Годишната печалба на ЕЦБ за 2015 г. възлезе на 1,1 милиарда евро. Тя обаче няма да понесе финансова тежест от евентуалното изземане от обращение на банкнотите от по 500 евро. Тя ще се стовари върху националните банки, които печатат банкноти по задание на ЕЦБ. Така немската Бундесбанк ще трябва да понесе близо една четврът от очакваните разход. Нейната печалба за миналата година възлезе на 3,2 милиарда евро.

Според източника на “Франкфуртер алгемайне” в момента се обсъждали различни сценарии. По технически причини било малко вероятно незабавно изземване от обращение на банкнотите от по 500 евро. В момента ЕЦБ въвежда нови банкноти. След подмяната на тези с номинал от по 10 и 20 евро, през пролетта на идната година ще се появят и новите 50-еврови банкноти, ще последват и тези с номинал от по 100 и 200 евро. Всички нови серии задължително трябва да са с по-надеждна защита, което е свързано с по-големи разходи.

И какво излиза?

Ако сега се извадят от обращение банкнотите с номинал от 500 евро, те ще трябва да бъдат заменени с милиарди банкноти от по 100 и 200 евро. Когато и те трябва да се подменят след тези от по 10, 20 и 50 евро, нови огромни разходи.

Така или иначе, до началото на май националните банки трябва да са готови с варианти по изземването от обращение на 500-евровите банкноти. Последната дума ще е на ЕЦБ, уточнява “Франкфуртер алгемайне”.