Лидерът на лявата партия АБВ, която участва в управлението на кабинета "Борисов " 2 - Георги Първанов, поиска обединение на центристките партии.

Посланието бе отправено по време на поздравителните слова на конгреса на новата формация "Народен съюз". Тя обединява ЗНС, партия БАСТА на отцепници от ГЕРБ, гражданско движение „Бъдеще и развитие за България" на депутата Светлин Танчев и др. Танчев и лидерът на ЗНС, който оглави новата формация Румен Йончев станаха депутати с листата на ББЦ на Николай Бареков, но скоро след изборите напуснаха коалицията.

Първанов, който бе гост на конгреса на Народен съюз, обяви, че единство на центристките политически формации би дало около 30 народни представители на следващи избори и би развило взаимоотношенията им. Обединението можело да се изрази и в единна подкрепа за кандидат на предстоящите през есента президентски избори.

"На България и е нужен държавен глава, който да олицетворява единството на нацията", обяви Първанов пред форума.

Лидерът на АБВ изтъкна взаимодействието между партията си, земеделците, Народен съюз през последните месеци. Той обаче видя "медийно затъмнение", защото за общата работа не се чулаво в медиите, въпреки че на сбирки се събирали 10-ина партии, за да дебатират теми като националната сигурност, демографската политика, проблемите на земеделската политика, отношенията с Европа, ролята на България на Балканите и т.н.

Гости на Народен съюз бяха още лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, депутатите Красимира Ковачка, Слави Бинев, Борисвал Иглев - всичките част от парламента с листата на ББЦ, въпреки че групата отдавна се казва по друг начин - БДЦ.

Каракачанов също се обяви за диалог, който трябва са се търси в центъра: 

"Нито лявото е ляво, нито дясното е дясно, но левите и десните направиха всичко възможно да унищожат центъра“, обяви той.