Над половин милион са хората със захарен диабет у нас, но поне 200 000 от тях изобщо не подозират, че носят заболяването. Профилактиката е слабо засегната, а пациентите се обръщат към лекар чак когато получат по-сериозни симптоми. В същото време диагностицирането отнема няколко минути за измерване на нивата на кръвна захар в организма, а превенцията включва здравословно хранене и по-добра физическа активност.

"В момента говорим за епидемия и по-точно за пандемия от захарен диабет, защото 8,8% от световното население в активна възраст страда от това заболяване. И е факт, че 3/4 от болните живеят в страните с ниски и средни доходи, каквато е и България", отбелязва проф. Цветелина Танкова, началник на клиниката по диабетология в Университетската болница по ендокринология в София.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) с диагнозата живеят 422 млн. души в глобален план, но се очаква броят им да се удвои до 2020 година. Само преди 35 г. според статистиката болните от диабет в света са били едва 108 млн. души, но появата на модерни и по-ефективни средства за диагностика постепенно е разкрила истинското лице на болестта.

Една от най-притеснителните статистики е от 2012 г., когато СЗО е отчела, че 1,5 млн. от смъртните случаи на планетата се дължат на твърде ниските нива на инсулин в кръвта. Прогнозите са в близко бъдеще заболяването да се превърне в шестата по ред причина за смъртност.

"На всеки 6 секунди някъде по света 1 човек умира от диабет, затова ние – ендокринолозите, се опитваме всячески да откраднем допълнителни години живот в полза на нашите пациенти. Това зависи от нивата на гликирания хемоглобин и е доказано, че когато е намален с 1%, това увеличава продължителността на живота с 1 година", допълва проф. Танкова.

По думите й диабетът е трудно за контролиране заболяване, защото поразява почти всички важни органи на тялото, което води до многократно по-висок риск от допълнително влошаване на здравословното състояние. Едно от честите усложнения в следствие на диабета е пародонтозата. Всеки втори с бъбречно заболяване е диабетик. Половината от случаите на ослепяване също се дължат на ниска кръвна захар. По-страшното обаче е, че т. нар. преддиабетен период протича съвсем незабележимо, безсимптомно и могат да минат от 7 до 12 години преди хората да установят, че има за какво да се притесняват.

Въпреки стряскащите данни България може да се похвали с добър контрол на заболяването на национално ниво. За всички над 300 000 диагностицирани пациенти се грижат 642 ендокринолози, което осигурява сравнително високо покритие на населението. Националната здравноосигурителна каса е сключила договори със 133 лечебни заведения, реимбурсира 130 лекарствени продукта, а през 2015 г. е покрила разходите за 605 115 броя прегледи и консултации на диабетноболни пациенти.

"Това, с което наистина можем да се гордеем е, че страната ни осигурява достъп до абсолютно всички съвременни медикаменти и терапии на пазара. В това отношение сме по-напред дори от Полша и Австрия, защото това, с което се лекуват хората в Швейцария, го има и у нас", похвали се проф. Танкова.

От 1 април диабетноболните в България получават напълно безплатно инсулинови помпи, заедно с консумативите за тях. Устройствата се предоставят безвъзмездно от фирмите-производителки, а дозите инсулин, необходими за месечна терапия (до 10 резервоара и до 10 сета), се покриват изцяло от здравната каса. Помпите ще се предоставят само на пациентите с медицински показатели - които не могат да постигнат добър контрол на кръвната захар с останалите средства (инсулинови инжекции или инкретин-базирана терапия), а самият публичен фонд прогнозира, че ще може да осигури консумативите за поне 100 устройства до края на годината.

Към днешна дата пациентите, които ползват инсулинова помпа в България, са около 200, но те сами са инвестирали в закупуването им. Цената никак не е ниска – между 4 000 и 8 000 лв., без да се смятат консумативите, които излизат още 260 лв. месечно.

Допълнително се очаква да паднат и цените на тест лентите за измерване нивата на кръвна захар, тъй като касата е на път да договори почти два пъти по-ниска стойност с дистрибуторите.

Колко души са се възползвали от безплатните инсулинови помпи ще стане ясно най-рано през май, когато здравната каса ще обработи първите заявки от ендокринолозите.