Австрийското правителство има намерение да се опита да "национализира" родната къща на Адолф Хитлер в град Браунау. Целта - градчето и държавата да престанат да бъдат обект на постоянен интерес от неонацисти, съобщи BBC.

Официалната позиция на властите във Виена е, че решението за акцията е биловзето след дългогодишни дискусии как да се предотврати постоянният неонацистки интерес. Решението идва в навечерието на рождения ден на диктатора.

Адолф Хитлер е роден в къща в австрийския град Браунау на Ин на 20 април 1889 г. и е прекарал едва няколко седмици. В града пък живее само през първите 3 години от живота си. Имотът е бил отдаден под наем на правителството от собственика му през 1972 г. Оттогава до 2011 г. сградата се е използвала за център за хора с увреждания. През 2011 г. обаче притежателката й - Герлинде Помер, отказва да даде разрешение на властите да реновират къщата, разказва BBC.

Властите обаче сега възнамеряват да направят всичко възможно да национализират къщата. Идеята е да се отправи оферта към Герлинде Помер за обезщетение, обясни говорителят на Министерството на вътрешните работи на Австрия Карл-Хайнц Грундбьок, цитиран от АФП.

"В момента проучваме вариантите за създаване на законодателство, което ще направи неизбежна промяната на собствеността и имотът ще бъде предаден на държавата. Стигнахме до извода, че отчуждаването е единственият начин да се избегне това сградата се използва от неонацистки симпатизанти", обясни той.

Плочата пред къщата в памет на загиналите по време на фашизма и националсоциализма. Снимка Уикипедия

Според местните хора и до днес сградата привлича радикализирани хора, въпреки че обозначителните й знаци са отдавна премахнати. Единствената връзка с миналото на къщата е паметен камък пред нея, на който са написани думите:

"Никога повече фашизъм. В памет на милионите мъртви." Името на Адолф Хитлер никъде не фигурира.

През годините е имало най-различни предложения какво да се направи с къщата. Сред тях са идеите домът да се превърне н обучигелен център за възрастни, в музей или в център, специализиран в противопоставяне на нациското минало.  Не липсват и призиви за разрушаване на сградата. Преди време руски депутат е предложил дори на откупи сградата и да я взриви.