Брюкселските атентатори, които убиха 32 души в метрото и на летището на белгийската столица, са планирали ново нападение в Париж, съобщи прокуратурата. Арести на ключови техни хора променили плановете им.

"Многобройни елементи ат следствието показаха, че терористичната група първоначално е имала намерението да удари пак във Франция", казва в съобщение на прокуратурата. "Изненадани от бързината в напредъка на следствието, те се взели решението да ударят в Брюксел".

Атаките в белгийската столица дойдоха четири дни след като там на 18 март беше арестуван Салах Абдеслам (26 г.), последният останал жив от атентатите в Париж на 13 ноември м.г. Връзките му със заловения миналия петък Мохамед Абрини (31 г.), друга ключова фигура в парижките и брюкселските атентати, са подробно документирани. 

Белгийските медии снощи и тази сутрин спекулираха, че Абрини е признал пред следователите, че нелегалната терористична мрежа е подготвяла нов атентат в Париж. Той също е признал, че е "мъжът с шапка", заснет да крачи успоредно с двамата камикадзе взривили се на брюкселското летище в предградието Завентем. 

Фламандският специалист по тероризъм Питер ван Остайен обаче се отнася скептично към тази версия. Според него Абрини се опитва да прикрие останали на свобода членове на терористичната клетка. 

Абрини е шофьорът, който е закарал Абдеслам в Париж на 11 ноември м.г. Негови отпечатъци и ДНК са намерени в автомобил използван от атентаторите там, а след това в най-малко две техни нелегални квартири в Брюксел. Двамата са приятели от детинство и произхождат от брюкселския предимно мюсюлмански квартал Моленбеек.