Последна онзи ден - на 8 април, дойде новината, че е почиал Денис Дейвис. Барабанистът е свирил в албумите на Дейвид Боуи - Young Americans, Station to Station, Low, “Heroes”, Lodger, and Scary Monsters (And Super Creeps). Освен това е работил с колоси като Иги Поп и Стиви Уондър.

Ето едно негово виртуозно изпълнение от по-сегашни времена. Обърнете внимание, че свири без чинели - това си струва да се види! Купонът е от 4-ата минута нататък...

За басист на супергрупата, която отиде към небитието само за няколко месеца, е напъло достоен Джими Бейн. Бейн ни напусна на 23 януари, а легендата, както е известно, завинаги ще го свързва  с "Рейнбоу" от периода с Рони Джеймс Дио и най-вече с авторските албуми на Дио после. Да - Бейн опъва тътнещите жици в Holy Diver и Last In Line, без които Дио нямаше да е това, което е. А колко е обичан Дио в България, няма нужда от коментар - само вижте паметника в Каварна...

Ето обаче и една авторска на Бейн, ако случайно сте я пропуснали... 

За съжаление изборът от китаристи в "задгробната" банда е богат напоследък. И ако на 19 януари ни напусна Глен Фрей от "Ийгълс", който не се нуждае от представяне, нека отдадем почит и на Пол Кантнър. Музикантът е съосновател на психеделик рок групата "Джеферсън еърплейн" (Jefferson Airplane). Той почина на 28 януари на 74-годишна възраст.

Кантнър и певицата Марти Бейлин сформират абсолютно култовата за всички хипари "Джеферсън еърплейн" в средата на 60-те. След разпадането на групата през 1972 г. той създава друга под името "Джеферсън старшип".

Скоро да сте си пускали "Уудсток"?...

За добро или лошо кандидатурата за пианист е само една. Кийт Емерсън, разбира се! За всеки, който някога се е интересувал от клавири, името няма нужда от пояснение.

Емерсън създава супергрупата Emerson Lake & Palmer през 1970 г. заедно с китариста Грег Лейк и барабаниста Карл Палмър. И той ни напусна през март - на 10-и, а непотвъдени информации гласяха, че е намерен у дома си с огнестрелна рана в главата, говореща за самоубийство.

Ето едно виртуозно соло на Кийт Емерсън.

Ами да - Дейвид Боуи. Микрофонът е за него, за съжаление... Той е поредната звезда, която 2016-а отнесе само в първите си 3 месеца. На 10 януари 69-годишният певец, композитор, текстописец и продуцент, саксофонист, артист и какво ли още не изгуби "18-месечна смела борба с рака" - според официалното съобщение на близките.

Бауи също е от звездите, за които е невъзможно да се каже нещо неизвестно или неписано. 

Освен да ви подсетим с този невероятен дует от трибютния концерт в памет на Фреди Меркюри. Годината е 1992-а, стадионът е старият "Уембли", жената с гласището е Ани Ленъкс и да - очите на Бауи са точно такива, каквито изглеждат...

Още първите часове на 2016-а пък донесоха новината, че е починала Натали Коул - джаз иконата, която десетилетия се бореше със зависимостите си.

На 4 февруари на 74 години в Лос Анджелис почина основателят на групата Earth, Wind and Fire Морис Уайт. През последните години той страдаше от болестта на Паркинсон.

Дори и продуцент си има нашата банда - Джордж Мартин, легендарният "пети Бийтълс", се пресели в отвъдното в първите дни на март.