Украинският премиер Арсений Яценюк подава оставка. Това обяви днес самият той, предадоха световните агенции.

"Взех решението да се оттегля като министър-председател на Украйна. Във вторник, 12 април, ще подам оставката си пред парламента. Решението ми се основава на няколко причини - политическата криза в правителството е отприщена изкуствено, желанието да се смени една личност заслепява политиците и парализира тяхната воля да осъществят истински промени в страната", каза Яценюк в тв обръщение.

Според него е необходимо "незабавно да бъде избрано ново правителство" и да се създаде ново конституционно мнозинство в парламента.

Неговата партия "Народен фронт" щяла да продължи да бъде част от управляващата коалиция въпреки оттеглянето му. Оставането в коалицията било „единственото средство да се защити страната".

Кабинетът „Яценюк” оцеля при вот на недоверие през февруари. Две партии обаче напуснаха управляващата коалиция в знак на протест, а това я лиши от мнозинство в парламента.

В туитър Яценюк допълни, че политическият блок на президента Петро Порошенко ще издигне кандидатурата на председателя на парламента Володимир Гройсман за министър-председател.

Арсений Яценюк стана премиер на Украйна през февруари 2014 г.