Бизнесменът от зората на финансовите пирамиди Иво Недялков също даде мнението си за скандала "Панамагейт".

"Трима са типовете хора, които откриват офшорки - добрият, лошият и злият", коментира в предаването "Комбина" по Нова тв Недялков, използвайки заглавието на култовия уестърн на Серджо Леоне.

"Добрите - това са тези, които с офшорки искат да предпазят бизнеса си от кражба. Лошите - това са политици и магистрати, които искат да скрият парите си, а злите - абсолютно черния бизнес", обясни Недялков, който в момента изкарва парите си като консултант.

След краха на неговото дружество "Ист-уест интернешънъл холдинг груп" през 1994 г. Недялков беше осъден на 5 години затвор за длъжностно присвояване. След това той осъди в Страсбург държавата за €5500 заради бавно водене на съдебния процес, необоснована продължителност на задържането му под стража и други нарушения на Конвенцията за правата на човека.

Според Недялков от т.нар. Панамагейт няма да излязат имена на политици и магистрати. "Те използват други схеми", казва той. "Досега излизат имената на добрите хора, които не се притесняват да си сложат своето име в документите", добавя "фараонът".

"В повечето случаи, когато се цели прикриване на действителния собственик, политиците и магистратите се объщат към адвокатски кантори в Швейцария и Лондон, които правят договори за тръстове, като имената на собствениците не стоят при регистратора на фирмата", обяснява той.

"Цялата история с "Панамагейт" намирисва на криминално престъпление, защото никой не пита как са получени данните. Нито една юридическа кантора няма да се зарадва от това някой да издаде всичките ѝ сделки и клиенти", казва Недялков.