Темата "Панамагейт" доминира загланията през последната седмица, като доведе до оставка на на исландския премиер Зигмундур Гунлаугсон и създаде проблеми на британския му колега Дейвид Камерън, но въпросите продължават да се трупат, като най-големият е: Къде са американците, пише сп. "Форбс".

Покрай изтичането на 11,5 млн. конфиденциални документи за над 14 000 клиенти на "Мосак Фонсека" липсата на известни американци доведе до възникването на различни конспиративни теории. Но въпреки всичко, реалността е, че американските имена изплуват в скандала. Предварителните доклади разкриват наличието на над 200 души с американски адреси, но това не означава, че те са граждани на САЩ.

И все пак, защо не чуваме повече имена? Може да има доста причини. Една от тях е, че разследванията продължават и още не са стигнали до публичност. Друга възможност е че "Мосак Фонсека" не е била предпочитана от американците, които са искали да създадат офшорни активи.

Не забравяйте също така, че самите САЩ се смятат за данъчно убежище, припомня "Форбс". Гъвкави структури на активите, вратички в данъчното законодателство и облагодетелстване на капиталовата печалба водят до относително ниско данъчно бреме. В допълнение щатове като Делауеър и Невада имат данъчни и корпоративни закони, които привличат целия свят със запазване на анонимността на собствениците.

ЗАБРАВЕТЕ ПАНАМА, САЩ СА НОВИЯТ ДАНЪЧЕН РАЙ

В интернет върви слух, че данъчните власти са блокирали огласяване на информация, свързвана с американците. Шефът им Джон Коскинен отхвърля това, допълвайки, че ръководената от него служба има интерес подобни факти да се огласяват.

"Форбс" хвърля един поглед към имена на разпознаваеми американци, включени в "Панамагейт":

Лизел Прицкер Симънс. Това е истинска американска принцеса, даже участваше и в екранизацията на "Малката принцеса" на Френсис Бърнет през 1995 г. Родена в заможно семейство - 10 представители на фамилията Прицкер са сред най-богатите 400 американци, тя е наследила $500 млн., които вече се увеличиха на $600 милиона. Заедно със съпруга си Йън се оказаха инвеститори в офшорната фирма Blue Valley Agroinvestment. Тя обяви, че фирмата е била свързана с проект за устойчиво земеделие в Колумбия, като всички приходи от нея са декларирани пред данъчните власти

Игор Оленикоф - милиардерът с проекти в строителството не е чужд на скандалите. През 2010 г. беше осъден на пробация от 2 години заради укриване на приходи за $200 млн. с офшорни фирми. Той обеща да не мести повече активите си в офшорни компании, но сега името му излезе във фирмата Olen Oil Management Limited. Той отрича участие в нея.

Джон Майкъл "Червения" Крим. Беше осъден на 8 години затвор и глобен с $17,2 млн. заради създаване на схема за укриване на данъци. При разкриването ѝ бяха повдигнати обвинения срещу актьора Уесли Снайпс. Сега се оказва, че той не е спирал дейността си.

Докато Крим и Оленикоф са свързвани с финансови престъпления, случаят на Андрю (Андрей) Могилянски е друг - сексуално насилие. Милионерът се призна за виновен по обвинения за педофилия зад граница, включително за случай в Русия, където е правил секс с 13- и 14-годишни сирачета, взети от детски дом, които след това карал да проституират в Москва. Могилянски беше осъден на 8 години затвор. През "Мосак Фонсека" той е регистрирал три компании, като разходите му по случая в Москва били отчетени през една от тях.

Американският филмов и музикален продицент Дейвид Гефън е синоним на успеха, със състояние за $6,8 млрд. но и неговото име е сред клиентите на "Мосак Фонсека". През 2011 г. той купи яхтата "Пелорус" от милиардера Роман Абрамович за $300 млн., а след товя я продаде на панамска офшорна компания, свързвана с инвестиционен фонд от Обединените арабски емирства.

Бившият шеф на банката "Ситигруп" Санфърд Уейл също присъства с дялове в две офшорни компании.

И все пак включването на име в списъка не означава, че те са направили нещо нередно. Проблемът е, ако с тези офшорни компании са крити активи от кредитори или са били използвани за спестяване на данъци.

И въпреки сравнително малкия брой американци, в списъка на банките, участвали в бизнеса на "Мосак Фонсека" няма нито една американска. Но все пак ще идва още информация - през май Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) ще огласи още 214 000 офшорни единици и имена.