Във вчерашния опит за нахлуване на македонска територия участваха над 3000 мигранти от лагера в Идомени (Сухово). През цялото време гръцката полиция наблюдаваше случващото се и не се намеси за спиране на безредиците.

Това се казва в официално съобщение на македонското вътрешно министерство по повод опитите за нахлуване от гръцка на македонска земя на няколко хиляди мигранти в неделя, цитирано от БГНЕС.

При инцидентите бяха ранени 14 полицаи и 9 служители на армията. Три полицейски и пет военни коли имаха сериозни материални щети. Вътрешното министерство разбрало за готвения щурм по собствени канали. От гръцка страна не е получена информация. В събота в лагера са били раздаване листовки на арабски език на мигрантите с призив в неделя да се атакува границата. В листовките се посочвал часът, мястото и колко души трябва да се съберат за да атакуват границата. Листовките са раздавани предимно от германски и британски активисти на неправителственото сдружение "Солидарност", което доскоро действаше на остров Лесбос, уточнява репортер на БГНЕС.

В организацията на защитата на македонската граница са участвали полицаи и офицери от Австрия, Унгария, Чехия, Словения, Хърватия и Сърбия, които се намират на територията на Република Македония. Властите в Скопие подчертават, че атаките срещу оградата на македонско-гръцката граница продължили няколко часа. Най-сериозно е било положението между 11.00 и 15.00 часа, а хвърлянето на камъни и други остри предмети срещу служителите на полицията и армията продължи до 19.00 часа българско време.

Силите на реда използваха сълзотворен газ, шок-бомби и водни струи за разпръскването на мигрантите. Според "Лекари без граница" около 260 мигранти са били обгазени при нападението на границата.

Гръцкото министерство на външните работи обвини властите в Република Македония за инцидентите по границата и изпрати протестна нота късно снощи. Гръцкият посланик в Скопие Теохарис Лалакос изпратил две писма, в които се казва, че "използването на сила не помага при решаването на проблема с бежанците и нарушава международното право". Гръцката опозиционна партия ПАСОК призова премиерът Алексис Ципрас да подаде оставка поради неспособността да защити гръцките граждани и бежанците.

Това е вторият по-тежък инцидент в този район след затварянето на Балканския маршрут на 7-ми март. На 14-и март над 2500 души щурмуваха границата, но само за няколко часа бяха върнати обратно на гръцка земя. До затварянето на т. нар. Балкански маршрут от Гърция в Македония са влезли близо 90 000 мигранти тази година. През изминалата 2015 година техният брой надхвърли 750 000 души.