Хората на науката са съвсем близо до разработването на универсално хапче срещу стареене, което ще може да удължи живота ни с поне едно десетилетие, пише "Индипендънт".

Учените откриха, че ключов елемент в процеса на стареене са белтъчните молекули, известни като GSK-3, които са отговорни за съкращаването на живота. 

Според осъщественото проучване животът може да бъде удължен чрез ефективното им отстраняване. Направените експерименти с плодови мушици, които също имат този белтък, показват, че молекулата може да се инхибира с намаляване на лития, което може да удължи живота с 16%. Това съответно увеличава надеждите, че литият или друго подобно вещество с по-малко странични ефекти, може да се превърне в еликсира на живота.

Молекулата може да отключи и тайната за появата на свързани с болестта заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, както и други заболявания като диабет и рак, обясни водещият автор на изследването д-р Хорхе Кастийо-Куан.

"Ние сме развълнувани за GSK-3. Това би могло да означава, че всички видове заболявания, свързани с остаряването, могат да бъдат предотвратени в близко бъдеще. Мисля, че още по-вълнуващата перспектива е удължаването на живота”, обясни ученът.

Въпреки това, хапчето за удължаване на живота е малко вероятно да се появи в следващите 10 години, тъй като неговото разработване може да отнеме десетилетия. Но когато се появи, то ще може да удължи живота ни с между 7 и 10 г.