СИМОНА РУСЕВА

Марк Зукърбърг - човекът, който създаде фейсбук и с осъществената си мечта промени света, днес празнува 30-ия си рожден ден скромно. Такъв, какъвто остана въпреки милиардите си.

Зукърбърг обедини в онлайн-мрежата си почти една пета от населението на планетата, ожени се дискретно, също толкова дискретно е и дарителството му. Копнежът му е всички хора да си подадат ръка, да споделят радости и скърби, да намират утеха. И никой повече да не е зависим от глобалната икономика.

Преди години се присмиваха на тази му идея. Той доказа, че е прав.

Зукърбърг е още студент, когато през 2004 г. полага основите на фейсбук. Сега, според класацията на “Форбс” на най-богатите хора в света, той е на 22-ро място със своите 26 милиарда долара състояние.

Той се ражда на 14 май 1984 г. в Уайт Плейнс, щата Ню Йорк, в еврейско семейство на психоложка и зъболекар, което има 4 деца – три дъщери и сина Марк. Още като ученик е запален по интернет и програмирането. По-добре се разбира с компютъра, отколкото с връстниците си. В елитния Харвардски университет го смятат за странник, социалните му контакти са близо до точката на замръзването.

Точно този човек създаде мрежа, обедивяваща 1,3 милиарда души в цял свят. Той загърби всички предложения срещу милиарди да продаде фейсбук. Иска да отглежда рожбата си сам.

Преди две години излезе на борсата, но претърпя крушение, рязко падна доверието на инвеститорите, мнозина вещаеха края му. Той не уни, работи къртовски и съумя да укрепи империята си. Днес акциите му са с цена 60 на сто по-висока в сравнение с тогавашния курс.

Следващата цел на младия гений е интернет да стане достътпен за всеки, независимо в коя точка на планетата се намира. Амбициозният му план е да изгради система от дронове, сателити и лазери, за да може да приобщи към информираното общество и хората, живеещи в отдалечени региони и в развиващи се страни. Ето защо създаде Internet.org. Разбира се не само от филантропия. Колкото повече хора имат достъп до интернет, толкова повече ще станат и приятелите във фейсбук. Повече потребители означава и по-големи постъпления от реклама. Само за миналата година печалбата от рекалама в социалната мрежа беше 1,5 милиарда долара. По-голямата част отидоха при Зукърбърг като най-голям акционер.

Централата на "Фейсбук" се намира в Менло Парк, Калифорния.

Той е известен в цял свят, но ревниво пази личния си живот. На 19 май 2012 г. публикува във фейсбук сватбената си снимка с отколешната си пирятелка Присила Чан. 900 милиона “приятели” кликнаха, 600 000 го поздравиха с Like. За сватбеното тържество в къщата му в Пало Алто, Калифорния, младото семейство покани едва 100 отбрани гости. Всъщност те дори не знаеха, че ще вдигат наздравици по повод бракосъчетание. В поканата се упоменаваше само, че ще има парти.
Рожба засега не се задава. Присила желае деца, но съпругът й още не е готов на такава стъпка, твърдят близки до семейството. Марк искал първо да отгледа рожбата си фейсбук. Той също един ден искал да има наследници, но да им отделя достатъчно време, което сега било невъзможно.

Зукърбърг се ожени за Присила Чан на скромно тържество през 2012 г.

Въпреки богатството си, Зукърбърг живее скромно, не парадира, ненавижда шумните празненства, не е известно да се заглежда по красавици от модните подиуми. Предпочита да дарява милиони на училища и благотворителни фондации.
Поне за разкошна вила за себе си и семейството си трябва да е помислил, шушукат любопитни. Но дори и това не е направил. До женитбата си с Присила е обитавал малко и скромно обзаведено жилище под наем. Година преди сватбата купува къща в Пало Алто. За един от най-богатите хора в света тя е повече от скромна – 5 спални при цена от 7 милиона долара. За да гарнитра спокойствието си обаче, плаща 30 милиона долара и купува четирите малки къщи, които са в съседство с неговата. Споразумението с бившите собственици е – те получават цена далеч над пазарната, а остават да живеят в къщите си, заплащайки минимален наем.

Зукърбърг се решава на тази стъпката, след като разбира, че строителен предприемач иска да изкупи имотите около неговата къща и да построи жилищен комплекс. А това би нарушило идилията в квартала, както и неговото спокойствие.
Иначе плахият Марк Зукърбърг изглежда вече се харесва в публичната си роля. Неотдавна той подложи на остра критика шпионските прийоми на щатската разведка НСА – такава, каквато никой известнен американски фирмен шеф не си бе позволявал. 

“Обадих се по телефона на президента Барак Обама и дадох израз на огромното си възмущение. Правителството на САЩ би трябвало да е защитник на интернет, а не на тези, които го поставят под заплаха”, оповести през март компютърният гений. 

Явно Зукърбърг вече е мъдър човек, макар и само на 30 години. 

Честит рожден ден, Марк!