Заради енергийната криза, президентът на Венецуела Николас Мадур насърчава жените да спрат да третират косите си с сешоар, а вместо това да ги оставят в естествения им вид, който е по-привлекателен и свеж, съобщи "Индипендънт".

Докато продължава кризата в страната дамите ще трябва да предприемат алтернативни стайлинг практики, за да поддържат красивия си облик. 

"Мисля, че една жена изглежда много по-добре, когато  прокарва пръстите си през косата, и й позволява да изсъхне по естествен начин," заяви Николас Мадуро.

Мадуро обяви указ, при който всеки петък в продължение на две месеца ще бъде свободен за държавните служители. Това са само част от мерките за компенсиране на недостига на електроенергия.

Също така той призова сънародниците си да предприемат алтернативни мерки за спестяване на енергия, като ограничат употребата на уреди, изскващи електричество. Например венецуелците трябва да намалят употребата на климатици, за да се насладят на тропическата жега, която също помага за съхненето на дрехи, вместо да използват сушилни.

Разбира се, не всеки приветства съветите на президента. Ал Джазира, която е жител на Каракас, споделя че щом президентът си мисли, че спирането на косата ще помогне, то тогава "проблемът е много по-голям, отколкото си мислехме".

Около 70 на сто от електроенергията на Венецуела идва от водноелектрическа централа в язовир Гури, който задържа река Карони в юго-източния щат Боливар. Някои длъжностни лица предупреждават от седмици, че нивото на водата зад него е паднало близо до минимума, което означава, че скоро ще се наложи да бъде затворена напълно.

Мадуро обвинява, че кризата по суша е причинена от актовете на саботаж от съперника му Ел Ниньо. Но пък експертите твърдят, че всичко това е можело да бъде предотвратено чрез направата на инвестиции в поддръжката и изграждането на термоелектрически централи.

Предложените спешни мерки от президента предизвикаха присмех от критиците, които са предсказали, че ще има остра рецесия.

"Само защото Maдурo не работи от понеделник до петък, събота или неделя, не означава, че и венецуелците са като него", поясни Мария Корина Мачадо.

Според Мачадо криволичещите и понякога тежки среднощни речи, изпълнени с ругатни дразнят много венецуелци, които всеки ден се борят да свържат двата края, и отчаяно се надяват за разрешение на кризата.

В някои селски райони хората живеят предимно в тъмнина. Даже в столицата електричеството  се изключва постоянно и Каракас е постоянно покрит с плаща на мрака.

Уго Чавес, предишният президент на Венецуела, беше обещал да разреши проблема през 2010 г., но от тогава много малко се е подобрило. Хуан Мануел Санто, председателят на Колумбия, е призовал гражданите да намалят консумацията на енергия, за да се избегне купонната система, докато на Панамския канал се налагат ограничения върху корабите, който пък се бори с ниски нива на водата.