Най-вероятно по-голямата част от Реформаторския блок ще подкрепи промените в Закона за МВР и реформата във ведомството. Това каза пред БНР депутатът от ДБГ Димитър Делчев. Миналата седмица промените не минаха във вътрешната комисия на парламента, а Делчев отсъстваше от заседанието.

КОМИСИЯТА "ЦВЕТАНОВ" ПОРЯЗА ЗАКОН ЗА МВР НА БЪЧВАРОВА

Делчев обясни, че реформата в МВР се отлага повече от година и всяко ново отлагане води към затвърждаване на статуквото. Той призна, че законопроектът не е перфектен.

"По-добре някаква реформа, отколкото никаква", каза обаче Делчев.

Той обясни, че между първо и второ четене законът може да доизглади с експерти.

Според Делчев реформата трябва да оптимизира разходите в системата.

"Няма как да се вземат пари от друг сектор, за да се даде на МВР, за да се постигнат другите искания на синдикатите", смята Делчев.

Според него онези, които не са подкрепили проекта на комисия, се страхуват от гнева на синдикатите.

"Всяка реформа има политическа цена, а някои политически сили очевидно се страхуват от тази политическа цена. Не цялата парламентарна група на ГЕРБ гледа с охота на промените в МВР", отбеляза Делчев.

Той коментира и хайките за бежанци по границата.

"Вакуумът, който държавата осигурява, се заема от хора. Хората по места се страхуват. Не бива да заклеймяваме гражданската бдителност и реакция, но хайките, които се правят, са незаконни. Това, което хората в пограничните райони правят, е опит да защитят нещо, в което вярват. Днес това могат да бъдат хайки за чужденци, а утре - хайки за етнически малцинства…Но ако обществото нахока подобни хайки и тези хора бъдат вкарани в затвора, а нелегалните емигранти бъдат оставени да правят онова, което правят, това би бил много лош сигнал към обществото".

Това каза Делчев.