215 от 1103-те учредители на партия ДОСТ, или около 20% са етнически българи. Това разкри лидерът на новата политическа сила Лютви Местан на пресконференция в парламента днес. 

"Сред тях много хора, с които се гордеем", заяви Местан."Така че представата за ДОСТ като протурска партия няма да сработи",

Той представи и ръководството на партията - членовете на Изпълнителният съвет и зам.-председателите на партията. Те са Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед Дурмуш, проф. Мариана Георгиева, Айдоан Али (доскорошни депутати от ДПС, сега независими) и Мехмед Осман Ходжа. Членове са Бакри Юмер, Венцислав Каймаканов, Зюрфедин Али, Мехмед Мехмед Хаджи и Рашид Апти Куру.

Очаквано Местан критикува "второто лице на ДПС" в началото на пресконференцията:

"Либерален етикет, претенцията, че е партия, която ще отстоява права и свободи, но паралелно с това се оказва, че има и едно второ лице, което ползва искрения вот за права и свободи за реализиране на частни корпоративни интереси."

Той отбеляза, че няма съмнение, че ще работи във враждебна политическа среда, защото учредяването на ДОСТ засяга всякакви интереси - политически, олигархични, геополитически.

"С появата на ДОСТ започна обратното броене за ДПС, и това е добре за България", обобщи Местан. 

МЕСТАН: ДОСТ ЩЕ РАЗСЕЧЕ ГОРДИЕВИЯ ВЪЗЕЛ НА КОРУПЦИЯТА В ДПС (СНИМКИ)

И призова останалите политически сили да съдят за ДОСТ по реалните им политически действия.

Той отбеляза и първите социологически проучвания, според които ДОСТ взима 2% от всички български избиратели, както и една четвърт от избирателите на ДПС, което социолозите определяли като "скромен старт".

"Но аз съм доволен от това подценяване на новата политическа сила."

Местан заяви, че очаква скоро предразсъдъците да отминат и ДОСТ да стане "желан партньор на всяка политическа сила, която цели страната да бъде реформирана".

В отговор на критиките за големи суми, похарчени за учредителното събрание в НДК, Местан изрядно продиткува пълна разбивка на сумата:

Общо 22 553 лв

Наем за зала 3 на НДК - 6775 лв

Допълнителни услуги в НДК (техника и др) - 2903 лв

Кетъринг - 4545 лв

Охрана - 3600 лв

Преводачи - 1150 лв

Печатни материали - 3200 лв

Стенограф (приблизителна сума) - 380 лв

Той поясни, че цялата сума е дошла от лични средства на него и петимата зам.-председатели.

Законът изисква 2500 членове за регистриране като политическа сила, но ДОСТ си поставят бързо да наберат в пъти повече - поне 5000. 

"Въобще не ни се налага да търсим членове на партията", заяви той.

Бъдещите средства се очакват именно от членски внос, дарения, и отново от личните средства на ръководството.

Местан коментира и изявлението на един от гостите на учредяването в НДК - заместник-председателя на турската Партия на националното движение Самир Ялчън, който заяви:

"Където и да се говори нашият гласов флаг – турският език – това място за нас е част от нашата родина".

МАРГАРИТА ПОПОВА АТАКУВА ОТНОВО ПЛЕВНЕЛИЕВ

Местан заяви, че реакцията срещу репликата е преувеличена, и че това не е провокация, но и отбеляза, че не може да се поема отговорност за това какво казват гостите.

Бившият лидер на ДПС коментира и посещението си в Турция и срещата си с премиера Ахмед Давутоглу, като отбеляза, че медиите не са писали, че ДОСТ-аджии са се срещнали и с опозицията.

"Отношението на лидерите на Турция е отношение, което следва принципа, заложен от Ататюрк: който е враг на България е враг и на Република Турция и обратно - който е приятел на България е приятел и на Турция. Говорихме и за проблемите пред Турция - тя изживява трудни моменти, защото е обект на тероризъм, както от ИД, така и от ПКК, на територията си има 2.7 млн. бежанци и не напразно се стигна до споразумението й с ЕС. Ако имаме волята да погледнем на Турция без предразсъдъци, ще извлечем голяма полза за България", призова Местан.