Бежанската криза, терористичните заплахи и борбата с организираната престъпност - това са темите, обсъдени по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с главния прокурор при Върховния съд на Република Турция Мехмет Акарджа.

Това съобщиха лаконично от правителствената пресслужба. Досега не е имало подобна височайша визита, от коятго да излизат толкова малко информации, отбелязаха мудиите сутринта.

Двамата се обединиха върху тезата, че общите усилия между държавите са единственото ефективно противодействие на терористичните заплахи. Премиерът Борисов подчерта, че страната ни полага огромни усилия да противодейства на бежанския поток и трафика на хора. По думите му, е необходимо задълбочаване на сътрудничеството между партньорските служби като част от мерките срещу тероризма и миграционния поток.

Мехмет Акарджа е у нас на двудневно посещение, което протича при драконовски мерки за сигурност. Преди това от прокуратурата съобщиха, че визитата е в рамките на подписаното през 2014 г. споразумение за сътрудничество между Главната прокуратура към Касационния съд на Република Турция и Прокуратурата на Република България.

Документът предвижда обмен на информация и добри практики между прокуратурите на двете държави, периодични двустранни срещи и провеждане на обучения, поясниха от прокуратурата.

В рамките на посещението са предвидени срещи с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева и с правосъдния министър Екатерина Захариева. Делегацията ще посети и гр. Пловдив.