"Движение България на гражданите" не даде мандат на общинските си съветници в София да подкрепят цена на билета за градския транспорт от 1,60 лева, съобщиха от партията на Меглена Кунева.

Така на заседанието в четвъртък, на което ще се гледа поскъпването на градския транспорт, има сериозен риск ГЕРБ да останат самотни в опита си да вдигнат цената. ДСБ също обяви, че представителите на партията в СОС ще гласуват против.

ДБГ има трима представители в СОС. Това са Прошко Прошков, Стефан Марков и Иветка Петрова.

"Те няма да подкрепят увеличението от 60% на цената на градския транспорт за столичани, с мотива, че не са използвани всички ресурси за оптимизация на разходите в Центъра за градска мобилност", обясниха от ДБГ.

От партията настояват за оптимизация в Центъра за градска мобилност като щатен състав и работни заплати, въвеждане на тикет-системата, публичност на договорите на ЦГМ и транспортните дружества, за да са ясни цените, на които се изкупуват горивата, енергията и консумативите.

"Преди да се пристъпва към натоварване на гражданите с плащане на 60 % увеличение на пътуването им с градския транспорт, трябва да се използват всички вътрешни ресурси - нещо, което към момента не е направено", обясняват от ДБГ.