Имена на известни личности като музиканти и актьори са сред 700-те кодови имена в списък на планираните за премахване с дрони на британските разузнавателни служби. За това научаваме от доклад на благотворителната организация за човешки права "Reprieve" (отдих, юр. отменяне на присъда).

Сред тях са соло изпълнители като Дейвид Боуи, Джони Кеш, 50 cent, Chamillionaire, групи като Black Sabbath, Eurythmics, актьори като Робърт Редфорд, Пол Нюман, дори познозвездата Роко Зилфреди. Има и комиксови герои като Железния човек, имена на известни лакомства, както и топоними като Шетландските острови, Челси, Дагенхам, Слоун Скуеър - подсказващи, че авторът им е англичанин.

Зад тях се крият заподозрени в тероризъм и трафик на наркотици в Афганистан и Пакистан, всички в т.нар. "списък за убиване" (kill list), което при засичане води до прецизното изстрелване на многоцелевата, многоплатформена модулна ракета въздух-земя, "Хелфайър", чиято анти-танкова бойна глава минава с лекота и през танкова броня.

"Това е типично за някакъв вдетинен офицер в разузнаването, който си мисли, че е забавно да дехуманизира хората, които се опитват да убият", обяснява директорът на Reprieve Стафорд Смит.

Това е част от изтеклата информация, извадена на бял свят от Едуард Сноудън. Ползват се и имена на комиксови герои като Железния човек 

"Щеше да е забавно, ако не беше свързано с убиването на хора, а не събирането на информация", добавя Смит.

Според него много биха възразили неизвестен терорист или наркотрафикант да ползва тяхното име като код в списък за убиване.

Британското външно министерство е отказало да коментира по теми, свързани с разузнаването.