Европейската комисия днес поиска от държавите-членки и от Европейския парламент да започнат дискусия, за да решат дали ЕС да въведе входни визи за граждани на САЩ, Канада и Бруней.

Тези три държави изискват визи от посещаващите ги европейци, макар техните граждани за могат да пътуват безвизово до ЕС.

Днес изтича 24-месечен срок за постигане на реципрочност в отмяната на визите, предвиден в европейското законодателство. То позволява след него ЕС да ги въведе за тези страни, на които Европа е дала безвизов режим , но те не го дават на нейните граждани.

"Визовата реципрочност е фундаментален елемент на общата визова политика на ЕС", каза еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. "Гражданите на ЕС с право очакват да пътуват без виза до всяка трета страна, чиито граждани могат да влизат без визи в Шенгенското пространство"

"Днес Комисията оцени законовите, политическите и икономическите последствия от възможно временно суспендиране на отмяната на визите за САЩ, Канада и Бруней и помоли за позиции на Европейския парламент и Съвета за пътя напред", добави той.

Комисията съобщи, че ЕС е постигнал пълна реципрочност с Австралия и Япония през миналата година.