Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида

 Адмирали от Военно-морските сили на САЩ си скубят косите от ужас, след като 30-годишна френска атомна подводница условно потопи американски самолетоносач по време на секретни маневри в Атлантика край брега на Флорида. По време на широкомащабните учения, състояли се през март, към бойните кораби на САЩ се присъединила френската подводна лодка „Сапфир“. От страна на ВМС на САЩ в маневрите участвала ударна групировка № 12, предвождана от самолетоносача „Теодор Рузвелт“, в състава на която имало няколко разрушителя „Тикондерога“ от клас „Арли-Бърк“и подводница от типа „Лос Анджелис“.

Според сценария на учението първоначално „Сапфир“ участвала като съюзнически съд, който се включил в операция срещу предполагаеми вражески сили под водата. Подводницата работела съвместно с разузнавателен самолет на ВМС на САЩ „Пи-3Си Посейдон“. Целта на патрула по въздуха била да получава информация от френските военни моряци за противниковите сили в морските глъбини и да я препредава до командващите на самолетоносача. „Сапфир“ освен това трябвало да заглушава по радио-електронен път комуникациите на вражеските сили.

Във втората фаза на маневрите „Сапфир“ трябвало да изиграе ролята на неприятелски подводен кораб, който се стремял да атакува „Теодор Рузвелт“ и съпровождащите го разрушители.

Докато фантастичната политическа ситуация се влошила „Сапфир“ безшумно се промъкнал под грамадни самолетоносач, който струва милиарди долари и го „атакувала“. Френските подводничари умело избегнали разузнавателните средства на „врага“ и проникнали зад охраняемия периметър на конвоя. Когато на следващия ден била дадена заповед за така, „Сапфир“ пуснала предполагаеми торпеда, „потопявайки“ самолетоносача и по-голямата част от ескорта му.

Въпреки, че подробностите за маневрите не са известни заради тяхната секретност – фактът е налице – непотопяемостта на самолетоносачите изглежда е мит.

След завършване на маневрите „Сапфир“ гостувала в базата на ВМС на САЩ Норфък, Вирджиния, която е най-голямото военно съоръжение от този тип в света. Там френските моряци били поканени от командващия базата на шампанско, с което трябвало да бъдат подкупени, за да разкрият как са успели да победят „противника“, който имал значително числено превъзходство в кораби. Брифингът бил от голямо значение за командващия подводния флот на САЩ, който прочел дълга поучителна лекция на контра-адмирал Бутлър, командир на ударна група №12 на ВМС и на вицеадмирал Тайсън, заместник шеф на Атлантическия флот.

Военни източници, цитирани от флоридската радиостанция 970 АМ, споделили, че съвместните действия на французите и американците край Флорида, са много полезни за техните общи операции в Персийския залив, където предстои да бъдат разположени скоро.

За да изтрие отчасти срама от своите подчинени командващият подводния флот разкрил, че през 2007 г канадска дизелова подводница „потопила“ британския самолетоносач „Илъстриъс“ по време на военно учение в Атлантика.

Междувременно ВМС на САЩ са започнали да изпробват в Тихия океан нов кораб-робот, който е предназначен да унищожава вражески подводници. Съдът „Сии хънтър“ е от типа тримаран и е дълъг 40 метра. Той е оборудван със съвършена компютърна система, която му позволява да извършва автономно плаване в продължение на месеци.

Корабът без екипаж е създаден от специална група към „Агенцията за водещи изследователски проекти“ (ДАРПА) към Пентагона. „Сии хънтър“ може да действа с дистанционно управление чрез сателити, а така също да изпълнява автономни операции по специално изготвен софтуер.

ДАРПА, която разпространи информацията за новия съд, пусна и много негови снимки, които са направени по време на изпитанията в открито море срещу Портланд, Орегън.

Конструкторите не разкриват много подробности за кораба-робот, защото той е част от секретна програма на между агенцията и Бюрото за военноморски изследвания (ОНР). Очаква се след завършване на дългите изпитания съдът да бъде въведен на въоръжение през 2018 г.

В него са вложени най-съвременни сензори, които му позволяват да засича вражеските подводници от голямо разстояние. Той има също специални ултрачуствителни подводни локатори, които могат да откриват подводните апарати дори на много голяма дълбочина. ДАРПА не разкрива какъв тип въоръжение ще има на борда на „Сии хънтър“, но експерти предполагат, че освен мощни подводни бомби, той ще разполага с пето поколение свръхбързи торпеда.