"Всички чиновници стоят до телефоните си и чакат Путин да им се обади", обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.

Поводът за мобилизацията е утрешната директна връзка на президента с руския народ. Както е известно той общува директно с хората поне един път годишно. В предаване на живо към Путин се отправят въпроси от присъстващите в залата, по телефона, чрез социалните мрежи, по електронните пощи, чрез СМС-и и т.н.

Вече са били изпратени повече от 1,3 милиона въпроса, съобщи Песков.

"Днес графикът на президента е работен. Той се готви и ще продължава да се готви чак до полунощ за "Пряката линия", затова днес не са планирани никакви негови публични прояви", разказа говорителят на журналистите. "Държавният глава се запознава традиционно с най-масовите въпроси. И ги разделя в основни раздели по теми, които са засегнали гражданите. И за да може да отговори най-пълно се нуждае от допитване до експерти от администрацията, министри, чиновници и т.н. Затова по правило през последните дни всички се стараят да седят до телефоните си защото знаят, че президентът много активно пита всички по различните въпроси", издаде Песков "тайни" от кухнята за подготовката на утрешното събитие.

Според говорителя питанията могат да бъдат разделени основно в три групи - остри критични въпроси, философски и съвсем конкретни за помощ.

Руснаците се интересуват най-вече от общосоциални и икономически теми. Питат за нарастването на цените, неизплащането на заплатите и други подобни битови неща, обясни Песков. Но беше категоричен, че те не проявяват интерес към курса на долара например, нито издават някакво безспокойство от неговия ръст.

Ако се съди по външнополитическите въпроси, то става ясно, че руските граждани поддържат политиката на държавния глава, отбеляза Песков.

Началото на разговора на Владимир Путин с руснаците е утре в 12 часа московско време. Обикновено диалогът продължава около 3 часа - 3 часа и половина. Путин прави кратко встъпление, в което дава отговори на част от запитвания по еднакви теми. И отговоря в ефир на около 70-75 въпроса. Срещата се предава на живо по няколко телевизии, както и он лайн в интернет.