Българските медици ще се включат в общоевропейския лекарски протест в четвъртък. Недоволството им е част от обща акция на лекарите от континента за по-добри условия на работа и повече средства за здравеопазване.

Българските лекари ще закичат лентички на реверите си, съобщи пред БНТ председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинов. 
Основни причини за протеста са недостигът на средства в системата и липсата на ясен ангажимент от страна на здравното министерство и здравната каса кога ще бъдат осигурени.

В края на миналата седмица на събор на БЛС беше решено, че ако до 30 май бюджетът за здраве не се актуализира, браншовата организация ще поведе протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на Министерството на здравеопазването и на здравната каса. Според последните разчети на медиците, бюджетът на НЗОК, който основно осигурява пари за функционирането на лечебните заведения, ще излезе на червено в края на лятото, а дефицитът до края на годината ще надхвърли 400 милиона лева.