Учени от Калифорния откриха връзка между височината, телесната маса и броя на сексуалните партньори.  В изследване, което е обхванало 60 058 хетеросексуални мъже и жени, изследователите от университета "Чапмън" стигат до извода, че много ниските мъже и жени имат по-малко "сексуални партньори" в сравнение с тези, които са средни на ръст. Същото е и при хората с по-малко тегло от средното. 

Някои от изводите са изненадващи и не се вписват съвсем в съществуващите еволюционни и социокултурни теории, уточняват от университета.

Друг резултат - средните на ръст мъже, както и много високите имат между един и три пъти повече партньори от по-ниските. Д-р Дейвид Фредерик, преподавател по психология в университета обяснява, че откритията от тяхното проучване потвърждават, че ръстът е релевантен фактор на "пазара за търсене на партньор".

"Изследването сочи, че жените предпочитат мъже, които са относително по-високи от тях самите. Възможно е за някои жени да има минимален праг на височината, след който те могат да приемат даден мъж като потенциален сексуален партньор", казва той.

Средният брой сексуални партньори за хората на възраст между 30 и 44 г. (откакто са сексуално активни) в изследването е осем. 58 на сто от мъжете и 56 на сто от жените са посочили, че са имали над пет сексуални партньори, докато 29 на сто от мъжете и 23 на сто от жените, казват, че са имали над 14. В проучването 52 на сто са мъже, 48 на сто - жени.

Каква е зависимостта между броя на сексуалните партньори и теглото. 

Оказва се, че мъжете със средна телесна маса, както и по-пълните имат повече сексуални партньори.

"Въпреки че на пръв поглед изглежда изненадващо, че мъжете с наднормено тегло обявяват, че са имали повече партньорки, трябва да се вземе предвид, че медицинското определение за свръхтегло не отговаря на социалните представи за пълнота", уточнява д-р Фредерик.

"Мъжете, които изглеждат по-едри, по-властни и по-атлетични обикновено съобщават за повече сексуални преживявания в сравнение с другите представители на силния пол", добавя той.

Най-любопитното е, че слабите жени, с тегло под средното, имат по-малко партньори.

"Вероятно са неудовлетворени от теглото си, или страдат от анорексия и така не са мотивирани да показват телата си. Възможно е и да страдат от болести, които причиняват загуба на тегло и заради това да имат по-малко сексуални връзки, защото имат сериозни здравословни проблеми", казва ученият. 

Връзката между височината и броят на сексуалните партньори при жените не показва нещо неочаквано, с изключение на зависимостта, че много ниските жени имат по-малко връзки в сравнение с високите.

Изследването е публикувано в сп. "Evolutionary Psychology".