Нова проверка - този път от Инспектората на МВР, ще поиска вътрешната комисия в парламента от министерството. Поводът е запис от охранителна камера от района на Капинан Андреево, изтекъл в медиите в края на март. На видеото се виждаше как голяма група мигранти пресича българо-турската граница, а на наша територия ги чакат хора. Подозрението тогава бе, че в случая може да има намесени гранични полицаи.

Комисията по вътрешна сигурност изслуша министърката на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова по случая. На заседанието бе и началникът на "Гранична полиция" Антонио Ангелов, тъй като първата проверка бе назначена от него. Заседанието обаче бе закрито за медиите, защото в доклада имало и оперативна информация. След края му председателят на комисията Цветан Цветанов каза само, че предстоят нови проверки, но не сподели подробности.

Депутати разказаха пред Клуб Z, че изходът от проверката на "Гранична полиция" по случая не ги е удоволетворила, затова почти единодушно се е взело решение за възлагане на нова - този път от Инспектората. 

Версията на ръководството на МВР по случая е била, че е имало причина групата от около 60 мигранти да бъде допусната на родна територия, а след това да бъде заловена от мобилна група от граничния регионален център в Елхово. От комисията обаче не разбрали какво е наложило това, при положение, че основната задача на граничните ни власти е при изпреварваща информация за пристигащи мигранти те да бъдат отблъсквани обратно на турска територия. Според справка от края на миналата година отблъснатите са били около 35 000 души, разказаха избраници.

Депутатите ще питат и какво е станало със задържаните мигранти - регистрирани ли са у нас и още ли се намират на територията на страната, разказаха още членовете на комисията.