Най-накрая късно тази вечер Нова телевизия разпространи официална позиция за странното изчезване на карикатурите на Чавдар Николов от сайта http://novanews.novatv.bg и от сайта за видеосподеляне vbox7.com, който също е на медията.

Според становището на тв канала договорът на карикатуриста с компанията  "Нет Инфо" е прекратен, тъй като видеата с творчеството на Чавдар Николов не са оправдали очакваните посещения.

ЗАЩО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ВИДЕО КАРИКАТУРАТА Е ПРОБЛЕМ? ГОЛЯМ

Ето и цялото становище на Нова телевизия:

"По повод появилите се коментари относно карикатурата на Чавдар Николов, излъчена в "Здравей България" тази сутрин, от Vbox7 заявиха, че каналът на карикатуриста в платформата за видеосподеляне е спрян, заради прекратяване на договора между автора и дружеството.

В края на всяко тримесечие Нет Инфо извършва регулярни прегледи на ефективността на всички свои продукти и в рамките на този анализ е установено, че съвместният проект е недостатъчно ефективен, а гледаемостта на карикатурите в канала е под средните стойности за платформата.

Това е бизнес решение на Нет Инфо и няма връзка с редакционната политика на Нова или с конкретната карикатура, излъчена на 13 април, която беше достъпна през целия ден на дигиталните платформи на Нова - Nova Play и NovaNews."

С това обясние реално медията явно се опитва да заобиколи съмненията за намеса в редакционната си политика. Любопитен факт е, че Клуб Z отправи запитване до телевизията по тази тема малко преди 13 часа днес, докато официалната позиция на медията бе публикувана цели седем часа по-късно.