Четиридесет и шест депутати от Европарламента написаха писмо до Путин с настояване веднага да бъде освободена от затвора украинката Надежда Савченко. Инициатор на обръжението към руския президент е вицепрезидентът на групата на либералите и демократите Пятрас Ауштрявичус от Литва, предаде УНИАН.

"Отбелязваме, че точно Вие, ще бъдете онзи, който лично и непосредствено ще бъде отговорен за евентуален трагичен изход. Призоваваме Ви да демонстрирате дължимото уважение към собствените си задължения и незабавно и безусловно да освободите Савченко, а също и Олег Сенцов, Александър Колченко и други граждани на Украйна, които незаконно се намира в плен в Русия", се посочва в писмото.

Както е известно руски съд постанови 22 години лишаване от свобода на Надежда Савченко, която изтърпява наказанието в трудов лагер. Тя е пилот от бойната авиация на Украйна и бе обвинена, че е убила двама руски журналисти. Всъщност обаче е била отвлечена на руска територия. Савченко обяви миналата седмица, че спира да приема вода. Тя вече няколко пъти протестира и с гладна стачка.

Евродепутатите изтъкват в писмото, че са крайно обезспокоени за нестабилното здраве на Савченко и именно затова настояват за незабавното й освобождаване. 

"Ще продължим да привличаме вниманието на световната общественост към делото на Савченко и Ви посочваме, че хората в Европа и голяма част от света проявяват интерес към нейната съдба и си правят изводи за облика на руското правителство, върху което вреда нанася несправедливия и незаконен процес", пишат депутатите. 

"Искаме да знаете, че ние никога няма да признаем присъдата на Савченко, която е незаконна и изфабрикувана. Решително и остро осъждаме политически оркестрираното позорно решение на руския съд и призоваваме Руската федерация да престане да нарушава международното хуманитарно право и по-точно Женевската конвенция от 12 август 1949 година за размяната на военнопленниците", допълват авторите на писмото.

В документа се припомня, че освобождаването на гражданката на Украйна е една от важните стъпки за нормализиране на отношенията на Евросъюза с Русия. Освен това в Минските споразумения Москва се е съгласила на размяна на пленници и трябва да пристъпи към изпълняването им.