Гласуването ще е задължително, но няма да се налагат санкции, а стимули.

Това реши днес парламентарната Комисия по правни въпроси, която обсъжда на второ четене промени в Изборния кодекс. 

Първа точка бе именно предложението на Патриотичния фронт гласуването да бъде задължително. Днес обаче бе направена ключова промяна - премахната бе точката, която поясняваше, че отказът от гласуване води до санкции.

Пръв това предложи Петър Славов от Реформаторския блок. Той изтъкна, че реформаторите имат друга идея - гражданите да получават 5 на сто данъчно облекчение, ако са се възползвали от правото си на глас.

Патриотите пък директно оттеглиха предложението си, което предвиждаше глоба от 50 лева Тяхната нова идея също е за стимул, но с томбола с предметни награди, както Клуб Z писа вчера.

ПАТРИОТИЧНО ПРИТОПЛЯНЕ: ОТНОВО ТОМБОЛА НА ИЗБОРИТЕ

Друга редакционна поправка гласи, че така избирателят изпълнява своя "граждански дълг". 

В крайна сметка 11 депутати бяха за задължителното гласуване, а от ДПС отказаха да гласуват. Те обаче подкрепиха предложение цялата идея да отпадне. Хамид Хамид от Движението определи идеята за "противоконституционна, диктаторска, нехуманна". И добави, че виждайки подкрепата в комисия, вероятно ДПС ще започне да събира подписи, за да прати точката на Конституционен съд.

За това обаче предложението трябва да мине и на второ четене в пленарна зала. 

Комисията по правни въпроси има още много тежки гласувания пред себе си днес. Следващото е за електронното дистанционно гласуване.

Очаквайте подробности.