Плевен наистина падна... Падна под 100 000 жители в края на миналата година, обяви националната статистика.

Така в България остават само шест града, чието население е над 100 000 души. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Най-малкият град в България продължава да е Мелник, чието население през миналата година е намаляло до 208 души. Бившата столица на Деспот Алексий Слав от началото на XIII век в момента е точно 30 пъти по-малка по брой на населението от най-голямото село в страната. С 6250 души население софийското Лозен е номер 1 по този показател.

През миналата година в градовете на България са живели общо 5 227 182 души или 73,1 на сто от общото население на страната. Населените места към края на годината са 5258, от които 257 градове и 5001 села.

През миналата година са били създадени две нови населени места. Това са село Свети Спас, община Долна баня и село Попови ливади, община Гоце Делчев. Появила се е и една нова община Сърница.

Иначе в страната има 159 населени места, в които не живее никой. Това са села, които все още не са заличени от регистъра на населените места. Населените места - призраци са най-много в общините Габрово, Велико Търново и Кърджали.

В общо 1133 други села у нас населението е между 1 и 49 души.

Хората в цялата област Видин пък са по-малко на брой от населението на район "Младост" в столицата, показват още данните на НСИ.