Тонове развалена храна изхвърля Агенцията по бежанците, след като се оказа, че няма толкова бежанци в центровете, че да бъде изядена, съобщи Нова телевизия. 

През декември м.г., въпреки че бежанските центрове са били почти празни и в тях е имало едва около 800 души (при това се е очаквало намаляване на потока от мигранти), ръководството на агенцията прави спешна обществена поръчка за храна на стойност близо 860 000 лв. Разследване на Нова тв разкрива, че цените на хранителните продукти са били завишени. За това ръководството на агенцията беше сменено.

Новата директорка Петя Първанова наследила тежкия проблем и веднага започнала проверки. Един от вариантите за намаляване на загубите бил храната да се предостави за изхранване на животни. Но той се оказал неработещ, тъй като според експертите, продуктите не били подходящи и за тях. Храните, които още са годни, като доставените 3 тона сирене, което ще издържи до юни, просто не стават за животни. След седмица обаче 5 тона телешки колбас отиват в екарисажа за унищожаване.

В момента Агенцията по бежанците преговаря с фирмата, доставила храната, като целта е останалите количества да бъдат заменени с нови, които са в срок на годност.