Бившият премиер Пламен Орешарски заяви пред БНТ, че една от най-големите гордости на премиера Бойко Борисов - добрата събираемост на приходите - се дължи на мерки, които е взел той в своя мандат.

"До голяма степен съм силно удовлетворен. Мерките, които предприехме в моят мандат, дават видими резултати. Краткият мандат не позволи да ги видим още тогава", заяви Орешарски.

И посочи като такива мерки мобилния фискален контрол и обратното начисляване на ДДС.

"Защо не го правиха в първия мандат, ако толкова добре събират приходи? В рамките на целия му първи мандат слабата събираемост беше един от основните проблеми".

Това каза Орешарски, запитан дали премиерът Бойко Борисов ще признае неговите заслуги за добрата събираемост.

Орешарски коментира и опасността от това България да влезе в дългова спирала.

"Винаги една част от новите дългове служат, за да се погасяват стари дългове. Една част са за покриване на дефицити. Ние сме в начален етап на дългова спирала. Това е малка утеха. Веднъж като се влезе, много трудно се излиза. Най-лошото, което може да е случи, е като в Гърция. Все още не сме пред тази угроза. Истинският проблем ще го усетят някой от следващите кабинети", каза Орешарски.

Според него управляващите твърдят, че има стабилност, защото смятат, че нямат алтернатива, но никога една страна не остава без политическа алтернатива. Бившият премиер изтъкна, че стабилността не бива да се подценява, но без развитие страната изостава. 

"Хубаво е да се изкарат цели мандати, за да може което и да е правителство да реализира своята програма. Не е хубаво да има предсрочни избори твърде често", каза Орешарски.

Според него обаче, ако едно правителство има затруднения, е по-добре да има нови избори. Орешарски смята, че въпросът дали настоящото правителство ще изкара целия си мандат не е най-важният. По-важното е, че и ГЕРБ, и Реформаторският блок не изпълняват целите, които са заявили преди година и половина. Според Орешарски перспективата за България е "4 години да стоим на едно място и след това избирателите с вота си да конструират кабинет, който да води страната напред".

"В началото на този век много се радвахме, че разбихме двуполюсния модел. Ние всъщност разбихме политическата система тогава", каза още Орешарски.

И изтъкна, че няма напредък без стабилна политическа система.

НДСВ - СЪБРАХА СЕ. И (НЕ) СЕ ПОЗНАХА... ЦАРЯТ НЕ ИСКА ДА Е ПРЕЗИДЕНТ

Бившият премиер коментира и някои от актуалните теми. Според него няма нищо лошо населението да подпомага гранични войски, но не трябва всеки да се прави на граничар.

"Американците си имат офшори в самата Америка".

Това каза Орешарски по повод липсата на американци в Досиетата "Панама". И поясни, че "офшорите" са възникнали като коректив на силните регулации и високите данъци. 

"Въпросът "Кой?" е една метафора, никога не съм го разбирал в неговата същност, какво точно се имаше предвид", каза още Орешарски.

Според него в някаква степен във всички страни има задкулисие и именно за това има призиви за граждански контрол върху властта.

"В случая на моя кабинет доста неща бяха по-прозрачни, отколкото в други кабинети на прехода. Знам за доста кабинети, ако не и за всички. Или съм бил вътре, или съм наблюдавал. Винаги има бизнеси, които са по-приближени до властта и такива, които не са. Либералната демокрация винаги води до такива странични ефекти за разлика от контролирания капитализъм", каза Орешарски.

И разказа, че преди време видял статия във "Файненшъл таймс", според която фирмите, които са спонсорирали Джордж Буш и тези, които са взели обществените поръчки, са съвпадали на 90%.

"Никога не съм имал политическо изкушение. Винаги съм се отзовавал, когато трябва да свърша някаква работа. Никога не съм кандидатствал за тази работа", каза Орешарски.

Попитан дали има шанс да се кандидатира за президент той отговори:

"Не ме вкарвайте в тази тема, да минем на друг въпрос".

За пореден път той коментира и назанчението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Преди 3 години този въпрос съм го изяснявал нееднократно. Беше политическо решение. А какви да бъдат назначенията на един премиер-експерт? Да събере състуденти, приятели от квартала? Двете партии, които подкрепят кабинета, е нормално да номинират свои представители. Такъв представител беше и Делян Пеевски. Той беше депутат, влиятелен при това, от едната партия".

Това каза Орешарски.