Главният прокурор сезира Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд с искане за тълкуване на противоречията в съдебната практика по делата за престъпления по транспорта.

На вниманието на висшите магистрати е поставен различният подход, използван от съдебните състави при определяне наказанието на извършители на ПТП, от които е настъпила смърт на пешеходци и най – вече аргументите, с които е обосновано приложението на условно осъждане. В искането е отбелязано, че „Предвидимото правосъдие предполага еднакво приложение на закона при сходни фактически обстоятелства“ и това налага уеднаквяване на практиката по въпроса следва ли да се отчита поведението на пострадалите пешеходци при индивидуализацията на наказанието. Сред предложените за обсъждане са и съдебните актове по делото на убитата на пешеходна пътека Лора Казанлиева, съобщиха от прокуратурата.

Влиянието на данните за алкохолната концентрация на извършител на пътнотранспортно произшествие при приложението на по–тежката квалификация „особено тежък случай“ е включено във втория от поставените въпроси в искането на главния прокурор. Част от анализа са постановените присъди по делото на граничния полицай, причинил смъртта на 11-месечното дете в с. Крушевец, Бургаска област; катастрофата на бул. „Цариградско шосе“, причинена от таксиметровия шофьор, катастрофата на Великден в Симеоновград, както и причинената от Йосиф Йосифов /Йоско/ катастрофа през 2011г. в кв.“Бояна“, пише БГНЕС. 

Различия в съдебната практика са установени и при освобождаването от наказателна отговорност по чл. 78А НК. Според една част от съдебните състави, когато при пътнотранспортно произшествие са причинени телесни повреди и вреди на участвалите превозни средства на възстановяване подлежат само имуществените вреди причинени от престъплението. Тези състави изключват необходимостта от възстановяване на вредите по превозните средства и незаявените от пострадалите имуществени вреди за лечението им. Този въпрос вече е поставен на вниманието на висшите магистрати и в искането на главния прокурор за възобновяване на наказателното производство по делото на гръцкия студент Христос Боскос, причинил пътнотранспортно произшествие, от което сериозно пострада ученичка от Пловдивска езикова гимназия.