Германският тв водещ Ян Бьомерман, замесен в скандал заради сатирично стихотворение за турския президент Реджеп Ердоган, ще направи едномесечна пауза от телевизията, съобщи австрийският в. "Ди Пресе".

Канцлеркаата Ангела Меркел ще посети Турция на 23 април и тогава случаят "Бьомерман" вероятно ще бъде усилено дискутиран. Анкара не скри радостта си от решението на Берлин да разреши съдебно разследване на сатирика, срещу когото ще бъде образувано дело на основание чл. 103 от Наказателния кодекс на Германия.

По-голямата част от гражданите обаче не одобриха действията на Меркел, чието решение беше взето въпреки съпротивата на коалиционните й партньори. Мнозинството германци определят наказателното производство срещу Бьомерман като фарс и разчитат на оправдателна присъда за сатирика. Междувременно самият той анонсира, че ще направи едномесечна почивка, като следващото му шоу се очаква да бъде излъчено в средата на май. От ръководството на ZDF съобщиха, че стоят изцяло зад водещия и изявиха желание да го придружават пред всички инстанции.