Между 6 000 и 10 000 евро стартова заплата месечно може да получи всеки добър български доктор със специалност и перфектен английски или немски език. Офертите са съвсем реални и привличат вниманието на стотици български лекари на ежегодните медицински изложения у нас. На едно от последните такива в София - MedPharm Careers, професионалисти от цялата страна се запознаха с възможностите за работа във Великобритания, Ирландия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Дания, Норвегия и дори Обединените арабски емирства. 

Западът изпитва сериозен глад за медицински кадри и естествено се опитва да си ги набави от държавите с добро образование и сравнително ниски възнаграждения. България напълно отговаря и на двете условията, а освен това здравният й сектор се намира в безпрецедентна криза. Голяма част от лекарите нямат особени перспективи за професионално развитие, работят в нормативен хаос и силно регулирана от държавата среда, а възнагражденията са много под средните за Европа. Затова някои родни експерти се опасяват, че у нас са налице всички условия България да се превърне в износител на медицински специалисти. 

„В момента най-голямо е търсенето за лекари във Великобритания. За специализация най-добрата дестинация си остава Германия“, коментира пред тематичното онлайн издание Medical News организаторът на трудовата борса за медици Саймън Крис. 

Медицинските сестри са добре дошли в Обединеното кралство, а Швеция и Дания осигуряват безплатни езикови курсове не само за докторите, но и за техните семейства. Обединените арабски емирства предлагат 10 000 евро месечна заплата на лекарите и по 4 000 евро за медицинските сестри, заедно с безплатни застраховки, самолетни билети и образование за децата. В Германия възнагражденията са подобни, но федералната република си остава лакмус предимно за младите специализанти - месечният им доход е поне 10 пъти по-висок от този в България, а възможностите за реализация са повече от една. Стартовата заплата на лекар във Великобритания е най-често между 50 000 и 70 000 паунда годишно, но само след няколко години може да достигне и 100 000 паунда.

"Сумите са съобразени не само със стандарта на живот в съответните страни, но и с труда на конкретните специалисти. Предложенията са голяма крачка напред в професионалното развитие на медицинските кадри в страната и тези, които отговарят на изискванията, изобщо не се чудят", разказва за клиентите си симпатично момиче зад щанда на агенция, която набира лекари за Ирландия. 

Излизането от България изобщо не трудно - няколко години трудов стаж по специалността, високи резултати на стандартизираните международни езикови изпити (IELTS, SAT и прочие), заедно с разрешение за упражняване на професията в чужбина от Българския лекарски съюз. Последната "служебна бележка" се издава безпроблемно от съсловната организация и на практика е билетът на българския доктор към реализацията в чужбина. 

За цялата 2015 г. БЛС е издало точно 509 удостоверения за правоспособност, които задължително се прилагат при кандидатстване за работа зад граница. Колко от получилите ги доктори действително са заминали никой не знае, но бройката е опасно близо до тази на дипломиращите се млади лекари. Випускът на всички медицински университети в страната всяка година се движи около 500, а за никого не е тайна, че по-голямата част от тях много малко се задържат в България след завършването.

При подобна статистика опасенията, че скоро няма да има при кого да се лекуваме, изглеждат все по-реални. По данни на лекарския съюз най-често от страната си тръгват хирурзи, анестезиолози и акушер-гинеколози, а най-сериозен недостиг на специалисти има сред патолозите, ортопедите и педиатрите.