Строителството на оградата по границата с Турция ще се прави без търг. Такава поправка в новия закон за обществените поръчки прие днес правната комисия на първо четене. Предложението за това бе на депутати от ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Текстът съществуваше в стария закон, но отпадна от новия. Управляващите са се консултирали с Агенцията за обществените поръчки, която е заявила, че подобен текст не е в противоречие с европейската практика. Задачата за избор на фирма ще се прави от областните управители.

Депутатът от БСП Филип Попов гласува "против" промяната. Той упрекна управляващите, че цената на съоражението сега е много по-висока, отколкото бе по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Реформаторът Петър Славов пък припомни, че избраната по времето на Орешарски фирма е била от БСП-Казанлък и заяви, че се надява сега да не се действа по подобен начин.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че сега цената е по-висока, защото новият изпълнител на проекта работи с по-качествени материали.

Правната комисия продължава заседанието си с обсъждането на второ четене на промените в Изборния кодекс.