Украйна може да поиска размяна на двама руски военнослужещи срещу осъдената в Русия жена летец Надежда Савченко, предаде Нюз.Ру.

Това стана ясно днес след произнасянето на присъдите в Киев срещу Александър Александров и Евгений Ерофеев. Двамата бяха осъдени съответно на 13 и на 14 години затвор за съдействие на дейността на терористична организация и за участие в терористичен акт.

И двамата са от Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Генщаба на руската армия. Те бяха задържани в Луганска област в Украйна през май 2015 г. Въпреки че признаха че са руски военнослужещи, от военното министерство в Москва първо опровергаха твърденията, а по-късно заявиха, че в момента на ареста те вече са се уволнили от редовете на армията.

Преди месец руски съд осъди на 22 години лагер Надежда Савченко. Тя бе призната за виновна за смъртта на двама руски журналисти.

Минските споразумения обаче дават възможност за размяна на Савченко срещу осъдени или арестувани в Украйна руски граждани. Това предвиждат договореностите за прекратяване на огъня.

За възможна размяна днес намекна Иля Новиков - един от адвокатите на Савченко, който дойде в Киев, за да присъства на произнасянето на присъдите срещу Александров и Ерофеев. По тази причина юристът ще моли защитниците на осъдените днес руснаци да не обжалват наказанието. Самата Савченко също не го направи с надеждата скоро да бъде разменена и пусната да се прибере у дома.