Утре е денят, в който за пръв път Висшият съдебен съвет - колективният орган, от който зависи почти всичко в съдебната власт, ще започне да заседава, разделен на колегии.

Т. нар. съдебна реформа се сведе до това, че в съдийската колегия влязоха шестимата, предложени навремето от професионалните среди, шестима от парламентарните и двамата големи членове по право - председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.

В прокурорската влизат петима от парламентарната квота, 5 от професионалната (сред които и един следовател) и главният прокурор Цацаров.

 

Прогнозата

 

"Политически превес винаги е имало и ВСС си остава абсолютно същият като политическо влияние върху него. По простата причина, че бидейки предложени от политическата класа, тримата големи - шефовете на ВКС и главният прокурор - са политически фигури", казаха действащи юристи, които помолиха да не ги цитираме... ясно защо. 

"За да не са политически фигури, трябва да са избрани отдолу. Макар че вече и магистратите са опорочен сбор хора и дотолкова, доколкото и депутатите са опорочен сбор хора - на следващия избор те ще "произведат" членове, които не отговарят на критериите за високи професионални и нравствени качества", завърши нашият източник.

ШЕГИ ЗА ЕПИТАФИИ, КОЙ БЕШЕ ЗАБРАВЕН И ЕДНА БУНТАРКА ПРИ ЦАЦАРОВ... ВСС СЕ РАЗВЕДЕ

Иначе в съдийската колегия, която започва самостоятелна работа утре,  вероятно 

Георги Колев, Даниела Костова, Милка Итова, Галя Георгиева, Димитър Узунов, Мария Кузманова, Светла Петкова и Каролина Неделчева,

Георги Колев

обичайно ще гласуват монолитно срещу...

Лозан Панов, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Соня Найденова.

Лозан Панов

За прокурорската колегия единствено мнението на Юлиана Колева и Елка Атанасова се очаква с интерес. Магдалена Лазарова, въпреки че е бивш зам.-апелативен прокурор на София, също подлагаше на сериозна критика в последните месеци някои от решенията на мнозинството.