"Невъзможно е да вкарваш закон, който, освен ГЕРБ, не го подкрепя никой, и да го буташ отново на инат и на инат. Не е редно да вкараш закон, без да си го обсъдил със всички политически сили."

Това каза бившият вътрешен министър Румен Петков (АБВ) по отношение на новия Закон за МВР, предложен от вицепремиера Румяна Бъчварова. Той критикува за пореден път предложенията в ефира на БНТ.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: НОВИЯТ ЗАКОН ЗА МВР СПЕСТЯВА 65 МЛН. ЛЕВА

Като основни проблеми в проекта Петков посочи превръщането на пожарната в отделна агенция, намаляването на заплатите при пенсиониране от 20 на 12 и намаляването на отпуските на служителите в МВР от 30 на 25 дни годишно.

"И сега МВР не може да им гарантира отпуските, а по този начин демотивираме състава. Ние казваме на служителите на МВР - към вас подходът ще е такъв. Да не би те да са втора категория хора?" заяви Петков и отбеляза, че повечето полицаи са достойни професионалисти.

Според него това са предложения, които дразнят и мотивират състава на министерството. Най-голям проблем бил фактът, че полицаите се третират различно от работещите в останалите силови институции като войската и ДАНС.

Петков коментира и ситуацията в Македония, като критикува остро президента Росен Плевнелиев за цялостната му политика по отношение на югозападната ни съседка.

"Не мога да не отбележа смелата позиция на президента Зоран Заев, според когото България трябва да помогне на Македония. Нашият президент Росен Плевнелиев е първият държавен глава от 1989 г. насам, който не е провел нито една официална среща в Македония. Това не е нормално", отбеляза Петков.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ЩЕ ПОМОГНЕМ НА МАКЕДОНИЯ, НО ПЪРВО ДА СПРЕ НАСИЛИЕТО

Според него случващото се там е част от пътя на Македония като държава, през който и ние сме минали.