Властите в Саудитска Арабия демонстрираха пренебрежение към дошлия на визита президент на САЩ Барак Обама, отбелязва Си Ен Ен.

Явно в кралството не могат да преглътнат отварянето на САЩ към регионалния съперник Иран.

Шестдневната задгранична обиколка на Обама започна именно от Саудитска Арабия. На летището в Рияд той бе посрещнат не от краля, а от принц Фейсал бен Бандар - губернатора на провинция Рияд.

Пристигането на Обама не бе предавано пряко по телевизията. За сметка на това бяха излъчени много кадри, на които крал Салман лично посреща участниците в започващата днес в саудитската столица среща на Съвета на арабските държави от Персийския залив, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Освен това, монархът приветства госта в двореца си само с ръкостискане. Предшественикът на Обама - Джордж Буш-младши, неизменно бе посрещан в Саудитска Арабия с прегръдки.

"Добрите стари времена на историческия съюз между САЩ и Саудитска Арабия са свършили и отношенията между двете страни трябва да бъдат преосмислени."

Това заяви в интервю за Си Ен Ен бившият ръководител на саудитското разузнаване принц Турки ал Фейсал, предаде БГНЕС. Той е бил и посланик на страната си във Вашингтон.

"Докъде можем да стигнем по отношение на нашата зависимост спрямо Америка? До каква степен можем да разчитаме на упоритостта на американските ръководители? Какви са взаимните ползи, които ни сближават? Това са неща, които трябва да се преосмислят", пита той.

Ал Фейсал изтъкна, че поведението и изявленията на президента Обама са събудили Рияд за промените в Америка.

"Не мисля, че трябва да чакаме от един нов президент на САЩ обрат към дните, когато нещата бяха различни", каза още Турки ал Фейсал.

Решенията на американската администрация - от отказа от намеса в Сирия през 2013 г. срещу режима на Башар Асад, до споразумението с шиитски Иран за ядрената му програма, сключено през 2015 г., настроиха негативно сунитските монархии и най-вече Саудитска Арабия, отбелязва АФП.

Миналата седмица Саудитска Арабия заплаши администрацията на САЩ, че ще разпродаде американски активи на стойност над 750 милиарда долара. Това е натиск с цел Обама да не допусне Конгресът във Вашингтон да одобри законопроект, който да позволява разглеждане на искове срещу правителството в Рияд в американски съдилища по обвинения за причастност на кралството към атентатите на 11 септември 2001 г.

Обама пристигна днес на 4-дневна визита във Великобритания. това вероятно е поседното му посещение в Обединеното кралство като държавен глава.

В Лондон Обама ще обядва с кралица Елизабет II, която празнува 90-годишния си юбилей, и ще заяви отново, че предпочита Великобритания да остане част от ЕС.

Но човекът, очакващ най-много нов жест на подкрепа, е британският премиер Дейвид Камерън, изтъква АФП. Той се мъчи да убеди сънародниците си да гласуват за оставане в Евросъюза. Евентуален "Брекзит" може да натежи върху "специалните отношения" между Лондон и Вашингтон, защото с едно излизане на Великобритания американците ще загубят най-важния си съюзник в ЕС.