Европейските вътрешни министри днес постигнаха съгласие по законодателно предложение за създаване на европейска гранична и брегова охрана.

Проекторегламентът, който сега отива за обсъждане в Европейския парламент, разширява капацитета и правомощията на досегашната европейска гранична агенция "Фронтекс". 

Той ще създаде европейски сили за намеса, които ще бъдат изпращани в критични точки по външните граници на ЕС, като например морските граници на Италия и Гърция, които бяха подложени през последните две години на извънреден миграционен натиск.

Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос каза, че силите за намеса ще се изпращат само със съгласие на приемащата страна-членка, като инициативата за разполагането им ще бъде на Комисията с одобрение на Съвета на министрите.

"Националният суверенитет не е засегнат изобщо, това е записано в текста... Водещата институция ще е Комисията, но тя ще работи в сътрудничество със Съвета", каза той.

Аврамопулос подчерта, че "ще бъде невъзможно" ЕС да праща граничните сили за намеса против волята на страната, на която те трябва да помогнат.