Съвместна бойна бригада между Украйна, България и Румъния са обсъждали президентът Росен Плевнелиев и украинският му колега Петро Порошенко. Това съобщи самият Порошенко на прескоференция днес след среща с румънския държавен глава Клаус Йоханис, съобщи УНИАН.

"По време на визитата на президента на България в Киев и днес, в хода на нашите преговори, ние обсъдихме въпроса за възможността да се създаде украинско-румънско-българска бригада по подобие на украинско-полско литовската бригада. Имаме много позитивен опит в прилагането на такова съглашение, и съм уверен, че подобни стъпки ще укрепят и безопасноста, и доверието, както в региона, така и в цяла Европа", подчертал Порошенко.

Друга тема, която Порошенко е обсъждал с румънския си колега, е възможността черноморска флотилия под командването на НАТО да помогне за безопасността в Черно море.

Миналата година Украйна, Полша и Литва създадоха съвместна армейска бригада, с основна цел миротворчески операции в региона.

Клуб Z попита Министерство на отбраната по въпроса, но те нямаха веднага коментар по темата. МВнР също не бяха чували за идеята на Порошенко.