Наджим Лаашрауи, един от двамата камикадзе извършили атентатите на летището в брюкселското предградие Завентем на 22 март т.г., е бил разпознат от няколко бивши френски заложници в Сирия като техен тъмничар през 2013 и 2014 година, съобщават френските вестници "Журнал дю диманш" и "Паризиен", позовавайки се на източник от следствието.

Лаашрауи, белгийски гражданин на 24 години, се самовзриви заедно с 29-годишния Ибрахим ел Бакрауи, също белгиец. Третият атентатор, Мохамед Абрини (31 г.) беше арестуван в Брюксел на 9 април. Според публикации в белгийските медии днес той също е трябвало да се самовзриви но първата експлозия го изхвърлила на няколко метра от багажната количка, на която тикал своята чанта с експлозиви и в последвалата суматоха той не успял да се добере до нея. Затова избягал от летището и се върнал в Брюксел, но по пътя е бил заснет от охранителни камери.

Заложници, освободени след десет месеца плен през април 2014 година,  са идентифицирани двама французи като свои тъмничари преди Лаашрауи. Това са Мехди Немуш, когото Белгия в момента съди за убийството на четирима души в Музея на евреите в Брюксел на 24 май 2014 година и Салим Бенгалем, близък на братята Куаши и на Амеди Кулибали, извършители на атентатите в Париж през януари 2015 година.

Лаашрауи се присъединява към "Даеш" в Сирия през февруари 2013 година според белгийската прокуратура, на която се позовават двете издания. След това полицията го засича на австро-унгарската граница на 9 септември 2015 година, приблизително два месеца преди атентатите в Париж на 13 ноември м.г. Той пътува заедно с един от главните участници в тях - Салах Абдеслам - който също в момента е в белгийски затвор и чака екстрадиция във Франция. Той беше арестуван на 18 март в Брюксел, след като се укрива близо пет месеца от властите.

Белгийските следователи подозират Лаашрауи в това, че е майсторът на експлозивите използвани в Париж и в Брюксел и в това, че е бил в телефонна връзка с камикадзетата на 13 ноември м.г. Абрини е возил Абдеслам от Брюксел до Париж на 11 ноември м.г., а след това участва активно в брюкселските атентати от 22 март. Охранителни камери в бензиностанция по магистраталата между Брюксел и Париж са го заснели как пазаруват заедно с Абдеслам.