ДСБ ще подготви закон за избирателните права на българите, живеещи в чужбина. Решението за това е взето днес на заседание на ръководството на партията, а за него съобщи лидерът й Радан Кънев на профила си във фейсбук.

Ето какво написа Кънев:

"Днес на ръководство на ДСБ обсъдихме досегашните промени в Изборния кодекс. Общото мнение е, че най-големият хаос и грешни решения са свързани с правата на българите, живеещи в чужбина. Тази материя има нужда от детайлна самостоятелна уредба.

Затова ще предложим на колегите от РБ, а и на останалите групи в парламента, веднага след гласуването на целия ИК, да се подготви нов законопроект единствено по проблема с избирателните права на българите зад граница.
Този законопроект трябва да уреди избирателните райони извън страната. Да поправи днешната грешка относно избирателните секции, като даде възможност за свободно откриване на секции, най-малко на територията на ЕС, и да изчисти въпроса за "задължителното" гласуване за пребиваващите извън страната".

Създаването на специален изборен район за българите в чужбина бе прието на второ четене от правната комисия на парламента. Според гласувания текст в комисията се предвиждаше в него да се избират до четирима депутати. В зала обаче това решение бе ревизирано, като против подобен район гласуваха ГЕРБ, БСП, ДПС и др.

КОЙ КАК ГЛАСУВА ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ И РАЙОН "ЧУЖБИНА"?

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че от Реформаторския блок са предлагали в район "Чужбина" да има по един депутат от Европа, Азия, Америка и Африка. От ПФ и АБВ обаче възразили, че по този начин тежестта на депутатите ще бъде различна. За това се решило да няма изобщо такъв район.

Днес Цветанов заяви, че за улеснение на българите в чужбина ще се ускори процеса по въвеждане на електронно гласуване. Той каза, че се работи за това то да бъде въведено още на президентските избори. Експерти обаче коментираха, че това е невъзможно.

ПОСЛЕДНО: РЕФЕРЕНДУМЪТ - ПРЕЗ ЮЛИ, ЗАБЪРЗВАТ ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ