Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви днес на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че има граници, в които ЕС може да преговаря със страната му за решаване на бежанската криза.

"Неодавнашният опит с Турция показва, че Европа трябва да постави ясни граници на своите отстъпки", казва Туск в статия публикувана в седем европейски вестника.

Тя излиза в навечерието на посещение в Турция в събота, на което той заминава заедно с германската канцлерка Ангела Меркел и с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс

"Можем да преговаряме за пари, но никога за нашите ценности. Ние не можем да налагаме стандарти на останалия свят. По същия начин другите не могат  да налагат техните стандарти на нас - пише Туск. - Нашите свободи, включително свободата на изразяването, няма да са част от политически пазарлък с който и да е партньор. Това послания трябва да бъде чуто и от президента Ердоган".

Турция заплашва да се оттегли от сделка, която сключи с ЕС на 18 март за спиране на нелегалната миграция от нейната територия към Европа. Едно от нейните условия е ЕС да ускори преговорите за либерализация на визовия режим за турците. Анкара очаква те да получат право на краткосрочни визови пътувания до ЕС през юни. ЕС отговаря, че това няма да стане, преди Турция да изпълни всички 72 изисквания. Досега тя е покрила 19 от тях.

По оплакване на Ердоган немската прокуратура разследва комик за рецитирано по телевизионни канал ZDF стихотворение, което турският държавен глава намира, че го обижда. 

Посещението на тримата европейски лидери има за очевидна цел да изглади противоречията, така че нелегалната миграция от Турция към гръцките егейски острови да не започне отново, след като почти спря от началото на този месец. Световната организация за миграцията днес съобщи, че незаконните пристигания са се увеличили до 150 на ден през последните три дни от близо до нула в предишните.

Съгласно сделката ЕС връща на Турция всички нелегално пристигнали на негова територия, а срещу всеки сириец сред тях  приема от нея по един сирийски бежанец от лагерите на нейна територия. Европа се ангажира също да финансира безвъзмездно грижите за 2,5-та милиона бежанци в Турция с общо 6 милиарда евро до 2018 година и да ускори присъединителните преговори с Турция, които започнаха през 2005 година.

Меркел, Туск и Тимерманс ще посетят бежански лагер в турския град Газиантеп, който е на границата със Сирия.