Над 500 кг са били  веществата с различна степен на опасност, които вчера са иззети от имот на химик в столичния жк "Люлин". Това съобщи Нова тв, след като МВР пусна кратка информация за акцията в гаража на блок 33 квартала.

Вчера блокът е бил временно евакуиран, докато веществата с най-разнообразни етикети са отнесени от експертите. Според телевизията там е имало натриев цианид, живак, различни основи и киселини.

Гаражът е собственост на Петър Косев - химик, който според съседи и преди е имал проблеми със закона, а веднъж импровизираното му скривалище дори се е палило. 

Присъствали на обиска казаха пред телевизията, че вътре е имало вещества, които са забранени изцяло за производство или такива, които не се правят от 30 г. - с етикети още от бившата ГДР.

"Това е изключително опасна комбинация. При смесване на цианиди с киселини се отделя отровен газ. 100 милиграма са достатъчни да убият човек”, обясни пред Нова тв доц. Лютов от Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Според него разрешението за някои от веществата е, че могат да се съхраняват максимум до 10 кг, а за цианиди е напълно забранено да се съхраняват в жилищна кооперация

"Дори за запалими разтворители се ограничава до 1-2 литра”, уточни той