Американският президент Барак Обама призова младите британци да отхвърлят „песимизма и цинизма“ и да „знаят, че напредъкът е възможен и проблемите имат решения“.

В Лондон той каза: „Погледнете подробно и по-оптимистично историята“, предаде Би Би Си.

Тази сутрин президентът на САЩ посети театър „Глоуб“ и наблюдава сцени от „Хамлет“. Поводът е 400-годишнината от смъртта на Уилям Шекспир.

Вчера Обама предупреди, че Великобритания ще се озове „последна на опашката“ за търговски споразумения със САЩ, ако напусне Европейския съюз.

Думите му ядосаха привържениците на напускането на ЕС. Лидерът на Партията на независимостта Найджъл Фарадж го обвини, че говори „по заповед“ на премиера Камерън и че „унижава Британия“. Консерваторът Лиъм Фокс коментира, че възгледите на Обама „нямат значение“.

ОБАМА: КАЗВАМ ВИ КАТО ПРИЯТЕЛ - ЕС ПРАВИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ОЩЕ ПО-ВЕЛИКА

Попитан с какво ще запомни своите два мандата, които изтичат след по-малко от година, Барак Обама отговори в Лондон, че това е на първо място реформата в здравеопазването.

„И това, че спасихме световната икономика от голяма депресия, това е доста добре“, добави той.

Барак Обама е на тридневно посещение в Обединеното кралство. По-късно той ще се срещне и с лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

Намесата на Обама по въпроса за бъдещето на Великобритания в ЕС идва няколко седмици преди насрочения за 23 юни референдум.

По време на съвместната си пресконференция с премиера Дейвид Камерън в петък, Обама каза, че САЩ „искат влиянието на Великобритания да расте – включително вътре в Европа“.

"Обединеното кралство е в най-добра форма, когато помага в лидерството на един силен Европейски съюз. То предава силата си на цяла Европа. Не мисля, че ЕС ограничава британското влияние по света – увеличава го!“

Снощи Барак и Мишел Обама бяха на гости на принц Хари и Кейт Мидълтън в двореца Кенсингтън. Кралското семейство разпространи снимки на Обама с най-малкия престолонаследник – принц Джордж, който днес празнува имен ден.