Предстоящите протестни действия на българо-гръцката граница на Съюза на международните превозвачи не са нормални и рационални, заяви кметът на граничната община Кирково Шинаси Сюлейман. На територията на общината е граничният пункт „Маказа“, който е масово използван от българи и гърци.

В общината е получено писмо от организаторите на протеста – с него се съобщава, че протестите ще започнат в 10 часа сутринта на 29-и април и ще продължат до 8-ми май, като по няколко часа дневно няма да се допускат никакви превозни средства. Графикът обаче щял да бъде обявен по-късно.

ПРЕВОЗВАЧИ БЛОКИРАТ ГРАНИЦАТА С ГЪРЦИЯ ЗА ВЕЛИКДЕН

На тези дати обаче се очаква десетки хиляди българи и гърци да минат през „Маказа“, защото и в двете държави се празнува Възкресение Христово.

„Община Кирково не е дала разрешение за това. Ние сме против блокирането на ГКПП „Маказа”, каза кметът Шинаси Сюлейман.

Той е провел среща и с полицията „за пресичане предстоящата блокада".

Кметът на Кирково Шинаси Сюлейман

Превозвачите обявиха, че ще блокират всички пунктове към Гърция като отговор на блокадата на гръцките фермери, които затвориха границата в продължение на седмици в началото на годината. Българските превозвачи изчислиха загубите си на 10 милиона евро.

СИТЕ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО НА ВЕЛИКДЕН В ХАЛКИДИКИ

Подобни проблеми се очакват и на другите пунктове – „Кулата“, „Илинден“ и „Капитан Петко войвода“.

Според председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, предстоящата блокада ще донесе загуби за 43 милиона лева и 80 хиляди гръцки туристи.