Адвокатската колегия в Благоевград обсъжда ефективни протестни действия от 1 май в подкрепа на Закона за адвокатурата, който повече от година стои внесен в деловодството на парламента. Това заяви пред БНР председателят на Областната адвокатска колегия Иван Чолаков. Решението е било взето на извънредно общо събрание на колегията, като от 1 май адвокатите са в готовност да спрат да извършват служебна защита. Чолаков е категоричен, че ако и след това няма промяна, с колегите му са готови от 1 юни да спрат да влизат и по наказателни дела.

Според Чолаков пазарът на правни услуги е жертва на сериозни икономически интереси и е подчинен на пълен хаос. По думите му, Законът за адвокатурата предвижда доста радикални промени в сферата на правораздаването и е много важен елемент от реформата в съдебната система.

"Една значителна част от тоя пазар е сив сектор, друга част си е направо черен сектор. В България има доста широк кръг от хора, които нямат интерес правораздаването да стане малко по-ясно и малко по-отговорно. Имат интерес и банките, имат интерес и монополистите от това, и застрахователите, и който се сетите още. Вменените правомощия на кметовете на населени места да извършват на практика нотариални услуги е неработеща практика", твърди адвокат Чолаков.

Той даде за пример Благоевград и Сандански, където има три общини – Симитли, Кресна и Струмяни, в които няма нито един нотариус.

"Селските кметове или общинските кметове, макар да имат такова право да заверяват, в 90 % от случаите избягват да го правят, тъй като не разбират смисъла и значението на документите. И добре, че правят така", каза Чолаков.

Пред Нова тв неговата колежка а