Шефът на ЦРУ посети Сараево поради трафик на оръжие, джихадисти и босненска връзка с атаките в Париж и Брюксел

Директорът на ЦРУ Джон Бренан направи изненадваща визита в босненската столица Сараево, предаде БГНЕС.

Той пристигна в нощта срещу 23 април и остана няколко дни. Бренан разговаря с ръководителите на местните спецслужбите, с министрите на вътрешните работи, на сигурността, с директорите на полицейските служби, както и със Спецгрупата за борба срещу тероризма.

По време на цялата визита в Сараево е имало засилено полицейско присъствие по улиците.

Според местните медии Бренан разговарял за глобалната борба срещу тероризма, терористичните заплахи в Босна и мерките, които се вземат от властите в Сараево по този проблем.

Две са причините за визитата на Бренан в бившата югорепублика, смята Джевад Галияшевич, който се представя като експерт по въпросите на тероризма. Едната е свързана с мащабната операция на Интерпол за спиране на търговията с оръжие, а втората - с доставките на оръжие от Балканите към Европа".

Според Галияшевич в операцията на Интерпол са били ангажирани над 5000 полицаи. Иззетото оръжие било предназначено за Западна Европа.

Галияшевич припомня, че преди две години Бренан пратил писмо до босненския президент Младен Иванич. Шефът на ЦРУ тогава предупредил, че на ръководния пост в разузнавателните служби и агенциите по сигурност трябва да се избират верни лица, но не и ислямисти.

В момента директор на една от службите е Осман Мехмедович Осмич, който бе на разузнавателно обучение в рамките на програмата на НАТО в Турция. По време на визитата на Бренан в Сараево американският портал "Ветеранс тудей" публикува разследване, според което босненецът Езхер Беганович е основната връзка и ключова фигура при организацията на терористичните атаки в Париж на 13 ноември 2015 г. и Брюксел на 22 март т.г. Изданието се позовава и на информация от "Уикилийкс", от която става ясно, че Беганович е член на Бугоянската терористична група, която е участвала в няколко нападения срещу полицейски управления и срещу хървати, завърнали се по домовете си.

Според белгийската държавна телевизия РТБФ при обиските на жилищата на задържаните терористи, участвали в атентатите в Брюксел, са открити техни интернет-връзки с Беганович. "Ветеранс тудей" твърди, че той основният администратор на босненския портал "Сафф" и чрез него пропагандира радикален ислям и набира привърженици.