Активисти на "Протестна мрежа" прожектираха тази нощ върху фасадата на Народното събрание надпис "#стигатрИКове" - това е един от хаштаговете, с които се организират протести в България и по света срещу приетите от депутатите ограничения в изборните права. Другият е #ИскамДаГласувам. 

Снимките от среднощната акция бяха разпространени от "Протестна мрежа". Това се случва преди насрочения за тази вечер от 18:30 часа протест "Против ограниченията в Изборния кодекс", за който във фейсбук са се записали вече над 1500 души. 

Миналата седмица Народното събрание забрани избори да се провеждат извън българските дипломатически и консулски представителства в чужбина. Тово провокира недоволство от българи по света, които на последните избори успяха да се организират и да открият стотици допълнителни секции. 

ПРОТЕСТИ В ЛОНДОН И БРЮКСЕЛ: #ИСКАМДАГЛАСУВАМ

След като Реформаторският блок и АБВ заплашиха да преразгледат участието си в управляващата коалиция заради този скандал, премиерът Бойко Борисов насрочи среща с представители на всички управляващи. Тя се провежда тази сутрин в Народното събрание.

БОРИСОВ ВЗЕМА НА РЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ ИЗБОРНИЯ КОДЕКС

ГЕРБ подкрепи предложението на Патриотичния фронт за въвеждане на задължително гласуване и за ограничаване на местата за гласуване само в посолства и консулства. Успоредно с това депутатите се отказаха от намерението си да създадат отделен избирателен район "Чужбина".

Пред медиите представителите на Патриотичния фронт обясниха, че идеята им била да неутрализират влиянието на ДПС. Данните от изборите обаче не подкрепят такава позиция.

ПАТРИОТ Е - ДУША ДАВА, НО НЕ МОЖЕ ДА СМЯТА