Два изтребителя Ф-22 отлетяха за Черно море за първи път, откакто САЩ започнаха да усилват военната подкрепа за източноевропейските съюзници от НАТО, предаде Ройтерс.

Бойните машини пристигнали в Румъния в понеделник.

През 2014 г. президентът Барак Обама обеща да подпомогне отбраната на източноевропейските членки на НАТО, притеснени от анексирането на Крим и руската подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

Двата изтребителя Ф-22 били прехвърлени в румънската баз "Михаил Когълничану". Заедно с тях там бил пратен и американски самолет за презареждане във въздуха KC-135.

"Ние сме тук, за да демонстрираме нашите способности да летим с Ф-22 навсякъде, където има нужда от тях в НАТО или в Европа", заяви командирът на групата Даниел Лехоски.

Изтребителите ще участват в съвместни учения със съюзниците.

Машините Ф-22 са известни още като "Граблива птица". Почти е невъзможно те да бъдат засечени с радар. Тези изтребители са толкова усъвършенствани, че Конгресът на САЩ забрани на производителя им "Локхийд Мартин" да ги продава в чужбина. САЩ разположиха 12 такива самолета в британска база в Източна Англия.